Cobbler z truskawkami

15 lipca 2020

cobbler z truskawkami i lodami

Jeden z najsmaczniejszych deserów truskawkowych tego sezonu! Kiedyś napisałam, że truskawki najlepiej smakują na surowo, ale oficjalnie to odwołuję, bo w tej zapiekanej formie są wybitne.

Cobbler to kuzyn crumble, w którym owoce zapiekane są pod kawałkami maślanego, półkruchego ciasta zamiast pod kruszonką. Najlepiej smakuje na ciepło i koniecznie z gałką (lub kilkoma ;)) lodów, które połączą się po części z soczystymi owocami tworząc rozkoszny śmietankowo-truskawkowy sos. Cobbler można przygotować w żeliwnej patelni albo dowolnym naczyniu żaroodpornym i zapewniam, że to najlepszy sposób na pożegnanie tegorocznego sezonu truskawkowego :)

cobbler z truskawkami i lodami

cobbler z truskawkami i lodami

cobbler z truskawkami i lodami

Cobbler z truskawkami:
(wg Half Baked Harvest)

ciasto -
2 i 1/2 szklanki mąki,
3/4 szklanki zimnej maślanki,
150 g zimnego masła,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki soli,
1 łyżka cukru kryształu

nadzienie truskawkowe -
ok. 1,2 kg truskawek,
1/3 szklanki miodu,
3 łyżki rumu,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżki soku z cytryny,
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotować ciasto - mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło (1 łyżkę odłożyć do smarowania) i posiekać drobno razem z mąką. Dodać zimną maślankę i szybko zagnieść ciasto.

Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 3 cm i foremką do ciastek pokroić na kółka lub nożem na dowolne kształty (np. kwadraty). Pokrojone ciasto zostawić na 10 minut w zamrażalniku.

W tym czasie przygotować nadzienie. Połowę pokrojonym na kawałki truskawek wymieszać z miodem i smażyć na patelni około 10 minut, aż lekko odparują. Jeżeli cobbler będzie pieczony w patelni w której smażyły się truskawki, dodać do nich pozostałą część surowych truskawek, rum, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną (jeżeli cobbler będzie pieczony w innym naczyniu żaroodpornym, całe nadzienie przełożyć do naczynia). Wszystko dokładnie wymieszać.

Rozgrzać piekarnik do 220 stopni.
Schłodzone ciasto ułożyć na wierzchu nadzienia, posmarować pozostałym, stopionym masłem i posypać cukrem kryształem.
Piec około 40 minut, aż ciasto wyrośnie i ładnie się zarumieni.
Podawać na ciepło z lodami.

cobbler z truskawkami i lodami

cobbler z truskawkami i lodami

8 komentarzy

  1. Mam nadzieję, że jeszcze zdążę ❤ A jeśli nie to czy z mrożonych truskawek się uda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jak najbardziej - mogą być mrożone, tylko odrobinę dłużej trzeba je odparować. A po sezonie truskawkowym mogą to być inne owoce sezonowe - wiśnie, jeżyny, jagody czy morele :)

      Usuń
  2. I ja jutro lecę po truskawki , muszę to zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie można pominąć faktu, że Cobbler wygląda bardzo apetycznie, aż ślinka cieknie na sam widok. Jeśli już skończy nam się sezon truskawkowy to możemy też sięgnąć po borówki, które nadadzą nieco inny smak temu wyjątkowemu deserowi. Cobbler może być uzupełnieniem do tortu urodzinowego.

    OdpowiedzUsuń