Kopytka z czosnkiem niedźwiedzim i jarmużem

11 maja 2020

kopytka z czosnkiem niedźwiedzim i jarmużem zasmażane

Kuchni chwastowej ciąg dalszy ;) Choć czosnek niedźwiedzi trudno nazwać mi chwastem, kiedy sama zaprosiłam go do ogrodu i kilka małych sadzonek o rachitycznych początkowo listkach, z roku na rok rozrasta się pięknie w pokaźną kępę. Dzisiaj najprostsze z najprostszych comfort food - kochane przez dzieci i dorosłych ziemniaczne kopytka z dodatkiem czosnku niedźwiedziego i zasmażane z ostatnimi zeszłorocznymi liśćmi jarmużu. I po raz kolejny zasada, że im prostsze tym lepsze sprawdza się doskonale, kiedy czujemy, jak puszyste kopytka rozpływają się w ustach, a smażony jarmuż chrupie przyjemnie pod zębami :)

kopytka z czosnkiem niedźwiedzim i jarmużem zasmażane

kopytka z czosnkiem niedźwiedzim i jarmużem zasmażane

kopytka z czosnkiem niedźwiedzim i jarmużem zasmażane

Kopytka z czosnkiem niedźwiedzim i jarmużem:

450 g ugotowanych ziemniaków,
100 g mąki,
1 jajko,
1 łyżeczka soli,
kilka liści czosnku niedźwiedziego,
kilka liści jarmużu,
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka soku z cytryny

Ugotowane i posolone ziemniaki jeszcze na gorąco rozgnieść na puree. Całkowicie ostudzić.

Do ziemniaczanego puree dodać mąkę, jajko i posiekane drobno liście czosnku niedźwiedziego. Wszystko zagnieść na jednolite ciasto, gładkie ciasto.
Ciasto przełożyć na oprószoną mąkę stolnicę lub blat. Z ciasta uformować kilka wałeczków o średnicy mniej więcej 2 cm. Każdy wałeczek podzielić na kawałki o grubości 1,5 - 2cm.

W dużym garnku ugotować wodę. Lekko ją osolić i do gotującej partiami wkładać kopytka. Po ich wypłynięciu na powierzchnię gotować jeszcze minutę. Łyżką cedzakową wyjąć z garnka.
Kopytka można ugotować wcześniej.

Na dużej patelni rozgrzać olej. Wrzucić porwane na kawałki i oddzielone od twardej łodygi liście jarmużu. Kiedy lekko zmiękną, dodać kopytka i smażyć, aż lekko zarumienią się z każdej strony.
Doprawić do smaku solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny.

kopytka z czosnkiem niedźwiedzim i jarmużem zasmażane

kopytka z czosnkiem niedźwiedzim i jarmużem zasmażane

5 komentarzy

  1. Pyszności 😋 Obowiązkowo trzeba je jeszcze szybko przygotować 😉

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety, jedno jajko do takiej ilosci ziemniakow i maki to za duzo. Ciasto wyszlo za rzadkie i musialam dogotowywac ziemniaki/dodawac make. W innych przepisach z internetu jest dwa razy wiecej maki i ziemniakow na jajko i ewidentnie tak trzeba...

    OdpowiedzUsuń
  3. To musi być pyszne! Aż jestem głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Might be almost not possible to encounter well-educated individual on this issue, then again you appear like you know those things you’re raving about! Thanks A Lot

    OdpowiedzUsuń