Wielkanoc bez świeżo tartego chrzanu? Niemożliwe! Ostry jak brzytwa z odrobiną śmietany lub łagodniejszy z buraczkami w postaci ćwikły, chrzan musi znaleźć się na świątecznym stole i kropka. Nie tylko do białej kiełbasy, wędlin czy jajek, ale może też być dominującym składnikiem świątecznej zupy. Jeżeli komuś nie w smak wielkanocny tłusty żurek na boczku, polecam gorąco jarską zupę chrzanową.
To właściwie zupa krem z białych warzyw doprawiona sowitą porcją chrzanu. Mimo tego charakternego dodatku jest dosyć łagodna w smaku. Zupy chrzanowe często podaje się z uprażonym na chips boczkiem, ale ja wolę ją w wersji wege i boczkowe chipsy zamieniam na chipsy z jarmużu. Do tego trochę kiełków i połówka ugotowanego na twardo jajka, które nadają zupie świątecznego charakteru.
Nie tylko dla smaku i od święta warto, szczególnie teraz, kiedy odporność jest nam wszystkim tak bardzo potrzebna, jeść chrzan. Chrzan to fantastyczny naturalny antybiotyk. Podobnie jak np. czosnek, chrzan ma silne działanie odkażające, antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne, a duża zawartość witaminy C wzmacnia organizm i jego odporność. Dlatego jemy chrzan i zostajemy w domu - na zdrowie! :)
Zupa chrzanowa:
2 korzenie pietruszki,
1 mały korzeń selera,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
5 ziemniaków,
2-3 łyżki tartego chrzanu,
1/3 szklanki śmietanki 30%,
1 litr bulionu warzywnego,
4 ziarna ziela angielskiego,
8 ziaren pieprzu czarnego,
sól,
1 łyżka oliwy,
łyżeczka suszonego majeranku,
W garnku rozgrzać oliwę i dodać posiekaną drobno cebulę i czosnek. Smażyć do czasu, aż warzywa się zeszklą. Dodać pokrojone w małą kostkę pietruszkę, seler i ziemniaki. Smażyć mieszając wszystko 2-3 minuty, po czym warzywa zalać gorącym bulionem. Dodać ziele angielskie i pieprz i gotować na małym ogniu około 20 minut, aż warzywa zrobią się miękkie.
Zupę zestawić z ognia. Wyjąć przyprawy w ziarnach. Dodać sól do smaku i wszystko zblendować na gładki krem. Z powrotem wstawić na ogień.
Dodać chrzan, zaczynając od 2 łyżek (w zależności od intensywności smaku chrzanu i własnych upodobań można później dodać więcej), majeranek i śmietankę. Gotować jeszcze 10 minut.
Gotową zupę można podać z ugotowanym na twardo jajkiem, uprażonymi ziarnami, kiełkami lub chipsami z jarmużu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Super zdjęcia :) Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuń