Jeżeli lubicie kruche paszteciki z kapustą i grzybami albo z mięsem albo na słodko - z owocami lub budyniem, ta receptura jest dla Was. U mnie w domu ma miano kultowej, bo zawsze wychodzi i smakuje wybornie, szczególnie w święta, bo o paszteciki, nazywane przeze mnie piwonami są najlepszą przystawką do wigilijnego barszczu.
Super proste (składa się tylko z trzech składników) ciasto piwne przypomina kruche, listkujące ciasto francuskie, z tą przewagą, ze jego wyrób domowy nie będzie okupiony godzinami wałkowania, wyrabiania, chłodzenia, wałkowania itd. Jeżeli pół godziny przed zasiadaniem do wigilijnego stołu weźmiecie się za robotę, możecie być pewni, że gorące, rumiane i kruche piwony pojawią się na stole razem z pierwszą gwiazdą na niebie :) Jak już wspomniałam - można nadziewać go dowolnie - słonym, wytrawnym farszem, jak i słodkim, deserowym, bo jest bardzo neutralne w smaku.
Piwony:
(paszteciki z ciasta piwnego z kapustą i grzybami)
ciasto -
3 szkl. mąki,
220-225 g zimnego masła,
1/2 szklanki piwa,
szczypta soli,
1 jajko
farsz -
wigilijna kapusta z grzybami
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Zimne masło posiekać wraz z przesianą mąką. Dodać piwo i szybko zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 centymetra. Ciasto pokroić w kwadraty ok.10 x 10 cm. Na każdy nałożyć 1-2 łyżeczki przygotowanego farszu. Dokładnie skleić boki ciasta i uformować wałeczki.
Uformowane paszteciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować po wierzchu rozkłóconym jajkiem.
Piec w mocno rozgrzanym piekarniku około 20 minut, aż paszteciki ładnie się zarumienią.
Ciasto piwne lubi zimno, dlatego trzeba je szybko zagnieść i w miarę szybko uformować paszteciki, aby masło w środku nie rozpuściło się. Polecam też piwony w wersji na słodko. Wypróbowałam już paszteciki piwne z brzoskwiniami, jabłkami, twarogiem, po upieczeniu posypane dodatkowo cukrem pudrem. Jeżeli piekę piwony z nadzieniem w większych kawałkach, wtedy formuję je w paczuszki, krojąc rozwałkowane ciasto na kwadraty i sklejając brzegi do góry.
Bardzo prosty przepis i tak kusząco i apetycznie to wszystko się prezentuje, że będziemy robić 😋
OdpowiedzUsuńZrobiłam, wyszły rewelacyjne 👍
OdpowiedzUsuńKiedyś je robiłam. I zapomniałam o tym przepisie. Teraz zapisuję, żeby z głowy nie uleciał.
OdpowiedzUsuń