Koniecznie trzeba wybrać do tego ekologiczne, niewoskowane cytryny, bo pakujemy je do słoika razem ze skórką z jej cennymi, zdrowotnymi olejkami eterycznymi. Zalane gorącym syropem malinowym będą super dodatkiem do zimowej herbaty na początki przeziębienia lub rozgrzewkę w mroźne dni. Na zimno też są świetne, bo rozcieńczone z wodą staną się bazą malinowej lemoniady. No i jeszcze coś (w końcu święta Bożego Narodzenia już za 3 miesiące!) - ładnie udekorowany słoiczek cytryn w syropie malinowym może być fajnym jadalnym prezentem pod choinkę.
Cytryny w syropie malinowym:
syrop malinowy -
3 szklanki malin (po sezonie mogą być mrożone),
cukier - 2/3 szklanki na każdą szklankę uzyskanego z malin soku,
2-3 ekologiczne, niewoskowane cytryny
Maliny przełożyć do rondla lub garnka z grubym dnem i podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż puszczą sok i całkowicie się rozpadną.
Maliny przecedzić przez bardzo gęste sitko lub sitko wyłożone kilkukrotnie gazą. Maliny zostawić na sicie, delikatnie dociskając do czasu, aż sok całkowicie przecedzi się. Nie mieszać i nie przecierać malin intensywnie, w przeciwnym razie syrop nie będzie klarowny.
Sprawdzić ilość uzyskanego soku na szklanki i przelać go do czystego garnka. Na każdą szklankę soku dodać 2/3 szklanki cukru. Sok z cukrem podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia, po czym gotować jeszcze 5-7 minut.
Cytryny sparzyć i dobrze wyszorować. Pokroić je w plasterki i ułożyć w wyparzonych słoikach. Zalać gorącym syropem, aby cytryny w słoiku były całkowicie pokryte. Zamknąć pokrywkami i odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w lodówce lub innym chłodnym miejscu.
O wow. Mam ekologiczne cytryny,trzeba jeszcze zorganizować maliny. Cudo, po prostu cudo 😍
OdpowiedzUsuńTo jest po prostu genialne ❤
Usuńsuper świetnie
OdpowiedzUsuńIle czasu można przechowywać w takiej postaci ?
OdpowiedzUsuńZ tych trzech, ponad trzech, szklanek malin - hortexu w pudełku, wyszło mi niecałe pół szklanki soku. Chyba w zimie nie warto tego robić, choć maliny nie były zamrożone, gdy je kupowałam. Za duże koszta.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis na cytryny w syropie malinowym. Na pewno chętnie wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńDostałam taki słoik w prezencie. lekarstwo wyśmienite !!! Zaczęłam pić z tym herbatkę jak mnie grypa zaatakował i rozgrzewało mnie intensywnie . W tydzień się wyleczyłam. Teraz weszłam zobaczyć jak to się robi, bo warto mieć takie cudo w zapasach . Dzięki za przepis . Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCzy można pasteryzować?
OdpowiedzUsuń