Dzisiaj polecam sałatkę, którą można się porządnie najeść i która może z powodzeniem zastąpić danie obiadowe. Pieczone do skarmelizowania młode marchewki i kalafior w miodzie, fasolka szparagowa i kasza jęczmienna perłowa, połączone dressingiem z naci marchwi, pietruszki i mięty - pycha! Koniecznie wypróbujcie ten rodzaj dressingu/pesto - doskonale pasuje do innych sałatek i pieczonych warzyw.
Sałatka z pieczonych warzyw i kaszy perłowej:
(wg. BBC Good Food Magazine)
1 mały kalafior,
400 g młodej marchewki z nacią,
2 łyżeczki ziaren kuminu,
2 łyżeczki miodu,
3 łyżki oleju,
200 g kaszy jęczmiennej perłowej,
100 g fasolki szparagowej
dressing -
pęczek naci marchwi,
2 garście naci pietruszki,
1 garść liści mięty,
1 łyżka kaparów,
1 łyżka musztardy Dijon,
100 ml oleju lub oliwy z oliwek,
1 łyżka octu jabłkowego,
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni.
Różyczki kalafiora i marchewki wymieszać z kuminem, miodem i olejem. Oprószyć wszystko solą i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec 30 minut, aż warzywa skarmelizują się lekko.
W międzyczasie ugotować kaszę i w oddzielnym garnku fasolkę szparagową al dente.
Przygotować dressing - wszystkie składniki przełożyć do malaksera/blendera i zmiksować na gęstą pastę.
Kaszę przełożyć na duży talerz razem z fasolką szparagową i upieczonymi warzywami. Nałożyć dressing i wszystko lekko wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Musi smakować wyjątkowo 🙂
OdpowiedzUsuńWspaniałości 😍 Pyszne i pożywne.
UsuńJem to co najmniej raz w miesiącu i tylko jakbym mogła jadłabym codziennie.
OdpowiedzUsuń