Sałatka z pieczonych warzyw i kaszy perłowej

28 sierpnia 2019

sałatka z pieczonych warzyw i kaszy perłowej z dressingiem z naci

Doskonała sałatka na koniec lata i początek jesieni. Mimo że sierpień rozpieszcza nas ostatnimi prawdopodobnie upalnymi dniami, organizm już zaczyna domagać się innego jedzenia. Zaczynam tęsknić za kaszami, pieczonymi warzywami i ciepłymi, sycącymi sałatkami lub warzywnymi gulaszami. O tej porze roku najlepiej smakują mi lecza, caponaty i ratatuje, warzywne lub makaronowe zapiekanki. Bo właśnie teraz trzeba korzystać do woli z dobrodziejstwa młodych warzyw.

Dzisiaj polecam sałatkę, którą można się porządnie najeść i która może z powodzeniem zastąpić danie obiadowe. Pieczone do skarmelizowania młode marchewki i kalafior w miodzie, fasolka szparagowa i kasza jęczmienna perłowa, połączone dressingiem z naci marchwi, pietruszki i mięty - pycha! Koniecznie wypróbujcie ten rodzaj dressingu/pesto - doskonale pasuje do innych sałatek i pieczonych warzyw.

sałatka z pieczonych warzyw i kaszy perłowej z dressingiem z naci

sałatka z pieczonych warzyw i kaszy perłowej z dressingiem z naci

sałatka z pieczonych warzyw i kaszy perłowej z dressingiem z naci

Sałatka z pieczonych warzyw i kaszy perłowej:
(wg. BBC Good Food Magazine) 
 
1 mały kalafior,
400 g młodej marchewki z nacią,
2 łyżeczki ziaren kuminu,
2 łyżeczki miodu,
3 łyżki oleju,
200 g kaszy jęczmiennej perłowej,
100 g fasolki szparagowej

dressing - 
pęczek naci marchwi,
2 garście naci pietruszki,
1 garść liści mięty,
1 łyżka kaparów,
1 łyżka musztardy Dijon,
100 ml oleju lub oliwy z oliwek,
1 łyżka octu jabłkowego,

Rozgrzać piekarnik do 220 stopni.
Różyczki kalafiora i marchewki wymieszać z kuminem, miodem i olejem. Oprószyć wszystko solą i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec 30 minut, aż warzywa skarmelizują się lekko.

W międzyczasie ugotować kaszę i w oddzielnym garnku fasolkę szparagową al dente.

Przygotować dressing - wszystkie składniki przełożyć do malaksera/blendera i zmiksować na gęstą pastę.

Kaszę przełożyć na duży talerz razem z fasolką szparagową i upieczonymi warzywami. Nałożyć dressing i wszystko lekko wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

sałatka z pieczonych warzyw i kaszy perłowej z dressingiem z naci

sałatka z pieczonych warzyw i kaszy perłowej z dressingiem z naci

3 komentarze