Różane lato mamy tego roku. Dawno już nie widziałam tak pięknie i obficie kwitnących krzaków róż, dosłownie wszędzie - od miejskich rabat, ogródków działkowych, po nasz rodzinny ogród. Można by tylko przechadzać się pomiędzy nimi, podziwiać i wąchać do woli, ale w takich okolicznościach przyrody, grzechem byłoby nie wykorzystać ich jadalnych właściwości i nie zachować tego aromatu i smaku na dłużej. Bo to wręcz idealne lato na konfiturę z płatków róży!
Ja już ukręciłam słoiczek pachnącej cudownie konfitury różanej do pączków, ciast i innych deserów. Na różaną konfiturę najlepiej nadają się płatki dzikiej róży z gatunku Rosa Rugosa, ale jeżeli nie ma takiej w zasięgu, płatki każdej innej róży pachnącej będą dobre. Stare receptury zalecają usunięcie białych końcówek płatków przed ucieraniem, które mogą być gorzkie, ale szczerze mówiąc jeszcze nie zdarzyła mi się konfitura, w której ta gorycz byłaby wyczuwalna, mimo że końcówek nigdy nie usuwałam. Opłukane z kurzu płatki wystarczy utrzeć z cukrem i odrobiną soku z cytryny dla zachowania koloru na gładką konfiturę i cieszyć się różanym aromatem całą długą zimę :)
Konfitura z płatków róży:
50 g świeżych płatków róży wonnej,
100 g cukru,
2 łyżki soku z cytryny
Płatki róży delikatnie opłukać pod wodą i osączyć.
Przełożyć do makutry, dodać cukier i sok z cytryny. Ucierać na gładką masę.
Gotową konfiturę przełożyć do wyparzonego słoika. Przechowywać w lodówce.
Cudo 🥀
OdpowiedzUsuń:)
UsuńW jakiej fazie kwitnienia musi być róża, żeby płatki nadawały się na konfiturę?
OdpowiedzUsuńSerdeczności,
Joanna.
Najlepsza jest ta w całkowitym rozkwicie. I koniecznie pachnąca :)
UsuńWszyscy zachwalali zrobiłam i ja ale ten posmak płatków jak mokry papier smakowały niestety jedynie zapach był ladny i kolor.Czy mogłam coś zrobić nie tak długo byly ucierane ale czy to tak mialo smakować??
OdpowiedzUsuńA czy płatki zostały utarte na gładko, czy zostały większe kawałki? Zaraz po utarciu konfitura może mieć jeszcze taki lekko "roślinny" posmak, ale po kilku dniach macerowania po utarciu w słoiku, ten posmak powinien zniknąć.
UsuńMi wyszła tak gorzka ze nie dało się zjeść ��
OdpowiedzUsuńZrobiłam dodałam lawendy 😁 jest pyszna.
OdpowiedzUsuńRobię taką konfiturę od wielu lat, usuwam białe części z każdego płatka🙈, po czym długo i mozolnie ucieram z cukrem na bardzo gładką masę, jak w tym przepisie.
OdpowiedzUsuńZawsze wychodzi cudownie smaczna i pachnąca, a do domowych pączków na tłusty czwartek nie ma lepszej.