Konfitura z płatków róży

17 lipca 2019

ucierana konfitura z płatków róży

Różane lato mamy tego roku. Dawno już nie widziałam tak pięknie i obficie kwitnących krzaków róż, dosłownie wszędzie - od miejskich rabat, ogródków działkowych, po nasz rodzinny ogród. Można by tylko przechadzać się pomiędzy nimi, podziwiać i wąchać do woli, ale w takich okolicznościach przyrody, grzechem byłoby nie wykorzystać ich jadalnych właściwości i nie zachować tego aromatu i smaku na dłużej. Bo to wręcz idealne lato na konfiturę z płatków róży!

Ja już ukręciłam słoiczek pachnącej cudownie konfitury różanej do pączków, ciast i innych deserów. Na różaną konfiturę najlepiej nadają się płatki dzikiej róży z gatunku Rosa Rugosa, ale jeżeli nie ma takiej w zasięgu, płatki każdej innej róży pachnącej będą dobre. Stare receptury zalecają usunięcie białych końcówek płatków przed ucieraniem, które mogą być gorzkie, ale szczerze mówiąc jeszcze nie zdarzyła mi się konfitura, w której ta gorycz byłaby wyczuwalna, mimo że końcówek nigdy nie usuwałam. Opłukane z kurzu płatki wystarczy utrzeć z cukrem i odrobiną soku z cytryny dla zachowania koloru na gładką konfiturę i cieszyć się różanym aromatem całą długą zimę :)

ucierana konfitura z płatków róży

ucierana konfitura z płatków róży

ucierana konfitura z płatków róży

Konfitura z płatków róży:

50 g świeżych płatków róży wonnej,
100 g cukru,
2 łyżki soku z cytryny

Płatki róży delikatnie opłukać pod wodą i osączyć.
Przełożyć do makutry, dodać cukier i sok z cytryny. Ucierać na gładką masę.

Gotową konfiturę przełożyć do wyparzonego słoika. Przechowywać w lodówce.

ucierana konfitura z płatków róży

ucierana konfitura z płatków róży


9 komentarzy

  1. W jakiej fazie kwitnienia musi być róża, żeby płatki nadawały się na konfiturę?

    Serdeczności,
    Joanna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsza jest ta w całkowitym rozkwicie. I koniecznie pachnąca :)

      Usuń
  2. Wszyscy zachwalali zrobiłam i ja ale ten posmak płatków jak mokry papier smakowały niestety jedynie zapach był ladny i kolor.Czy mogłam coś zrobić nie tak długo byly ucierane ale czy to tak mialo smakować??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czy płatki zostały utarte na gładko, czy zostały większe kawałki? Zaraz po utarciu konfitura może mieć jeszcze taki lekko "roślinny" posmak, ale po kilku dniach macerowania po utarciu w słoiku, ten posmak powinien zniknąć.

      Usuń
  3. Mi wyszła tak gorzka ze nie dało się zjeść ��

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam dodałam lawendy 😁 jest pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię taką konfiturę od wielu lat, usuwam białe części z każdego płatka🙈, po czym długo i mozolnie ucieram z cukrem na bardzo gładką masę, jak w tym przepisie.
    Zawsze wychodzi cudownie smaczna i pachnąca, a do domowych pączków na tłusty czwartek nie ma lepszej.

    OdpowiedzUsuń