Od razu uprzedzam, że ryż tutaj należy wziąć w cudzysłów, bo naturalnego ryżu nie ma w tym daniu ani grama. Nie jest to też kalafiorowe risotto, ale kalafior rozdrobniony w malakserze do takiej konsystencji, że na talerzu do złudzenia przypomina ugotowany ryż. W połączeniu z młodymi, zielonymi szparagami z patelni i jajkiem w koszulce tworzy pyszne, treściwe jarskie danie, w sam raz na majowy obiad :)
Kalafiora nie trzeba wcześniej gotować ani blanszować - surowy, podsmażony na patelni i lekko podduszony z cebulą i porem smakuje naprawdę świetnie. W sezonie na szparagi, dorzucałabym je najchętniej do każdego możliwego dania, a tutaj pasują jak ulał z kremowym żółtkiem, ugotowanego w koszulce jajka. Całość wystarczy posypać garścią uprażonych płatków migdałowych i szczyptą pikantnych płatków chili. Gorąco polecam! :)
Ryż z kalafiora ze szparagami i jajkiem:
(wg Sweet Paul Magazine)
1 mały kalafior,
2 łyżki oliwy,
1 mała cebula czerwona,
kawałek pora,
ok.10 zielonych szparagów,
2 łyżki płatków migdałowych,
szczypta płatków chili,
sól i pieprz,
jajka (1 na osobę)
Podzielić kalafiora na różyczki i rozdrobnić je w malakserze, aby cząstki miały mniej więcej rozmiar ziarenka ryżu.
Na patelni rozgrzać oliwę i dodać posiekaną drobno cebulę i pora. Smażyć, aż warzywa zeszklą się i dodać ryż z kalafiora. Smażyć mieszając aż warzywa zmiękną.
Na oddzielnej patelni podsmażyć pokrojone na kawałki szparagi, po czym dodać je do ryżu na patelni razem z płatkami migdałowymi. Dodać płatki chili i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ugotować jajka w koszulkach, wrzucając pojedyncze jajka wbite najpierw do miseczki do wrzącej wody z dodatkiem łyżeczki octu. Gotować na małym ogniu 3 minuty.
Porcje ryżu z kalafiora ze szparagami rozłożyć na talerze. Delikatnie ułożyć na wierzch jajko w koszulce.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pyszności 😍 Koniecznie do zrobienia!
OdpowiedzUsuń