Jak trudno mi obudzić się z zimowego snu! :) A to wszystko dlatego, że wiosna rozkręca się bardzo powoli, ciągle jeszcze przeplatając marcowe dni solidną zimą. Do tego wiosenne święta przypadają w tym roku wyjątkowo późno i ciągle wydaje mi się, że do Wielkanocy jeszcze strasznie daleko, mimo że z tego daleko zrobił się już niecały miesiąc. Tak więc najwyższa pora obudzić się z zimowego snu, poszukać wiosny za oknem, w kuchni i na talerzu i pomyśleć o wielkanocnym menu. Dlatego dziś na obudzenie sałatka - z zielonym, wiosennym w kolorze awokado, szczypiorkiem, cebulką i jajkiem - w sam raz na wiosenne i wielkanocne śniadanie :)
Sałatka smakuje dobrze w takim prostym, podstawowym wydaniu, ale można też modyfikować jej smak innymi, zielonymi składnikami, na przykład dodając ugotowaną al dente fasolkę szparagową, różyczki brokuła lub zielone szparagi. Ja uwielbiam też dorzucić do niej garść chrupiących chipsów z jarmużu :)
Sałatka z awokado i jajkiem:
1 dojrzałe awokado,
3 jajka ugotowane na twardo,
1/2 posiekanej drobno czerwonej cebuli,
1 łyżka posiekanego szczypiorku,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżka majonezu,
1 łyżeczka jogurtu naturalnego,
sól i pieprz
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i oddzielić miąższ od skórki. Natychmiast skropić miąższ sokiem z cytryny i pokroić w dużą kostkę.
Awokado przełożyć do miski, dodać pokrojone w kostkę jajka, cebulę, szczypiorek i natkę pietruszki.
Delikatnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Majonez wymieszać z jogurtem i sos dodać do sałatki. Jeszcze raz wszystko delikatnie wymieszać.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ja dziś podobną robiłam, ale jeszcze z rzodkiewką:)
OdpowiedzUsuńO tak! Aż się prosi, żeby dorzucić do niej garść nowalijek :)
UsuńAwokado z jajkiem to zawsze udany duet 😋
OdpowiedzUsuńTo prawda - mariaż doskonały :)
UsuńDziś zrobiłam. Pycha!
OdpowiedzUsuń