To już ostatnie zimowe ciasto w tym sezonie. Mam przynajmniej taką nadzieję, biorąc po uwagę pogodę, a całkowitą pewność, co do jego składników. To ciasto warzywne, choć na słodko, ponieważ jego kluczowym składnikiem jest pasternak, a że pasternak najlepiej smakuje, jest najbardziej słodki i soczysty zimą, to właściwie ciasto zimowe :) Polecam wszystkim, którym zimowe zapasy pasternaku zalegają jeszcze w spiżarniach.
Bo jest naprawdę wspaniałe - pełne orzechów, rodzynek, zapachu i smaku pomarańczy i delikatnego aromatu anyżku. To alternatywa dla ciasta marchewkowego, ponieważ pasternak smakuje podobnie i zawiera w sobie podobną dozę warzywnej słodyczy. Takie marchewkowe blondie patrząc na naturalny kolor pasternakowego korzenia :) Trochę (albo nawet mocno) odchudziłam przepis Yotama z cukru, w przypadku kremu twarożkowego, ponieważ samo ciasto jest bardzo słodkie i dopiero delikatnie osłodzony krem podkreśla jego smak.
Ciasto z pasternakiem i pomarańczą:
(wg Yotam Ottolenghi, Helen Goh - Słodko)
3 duże korzenie pasternaku (ok. 450 g),
3 jajka,
190 g mąki pszennej,
200 g drobnego cukru ,
280 g oleju,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej,
1/2 łyżeczki anyżku,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
3/4 łyżeczki soli,
150 g orzechów włoskich,
100 g rodzynek,
skórka otarta z 1 pomarańczy
krem -
300 g twarożku śmietankowego o temperaturze pokojowej,
125 ml śmietanki kremowej 30%
2 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy,
1/2 łyżeczki mielonego anyżku
Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku i posiekać grubo.
Pasternak zetrzeć na tarce o dużych oczkach, omijając rdzeń, jeśli jest stary i zdrewniały. Dodać przelane wrzątkiem rodzynki i skórkę pomarańczową oraz orzechy.
Jajka utrzeć z cukrem na gęsty, jasny krem. Przy włączonych obrotach powoli, cienkim strumieniem wlewać olej i zmiksować na gładko.
W osobnej misce wymieszać przesianą mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, gałkę muszkatołową, anyżek i sól. Dodać do masy jajecznej i wymieszać do połączenia się składników.
Dodać pasternak z orzechami, rodzynkami i skórką pomarańczową i wymieszać wszystko łyżką.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ciastem. Piec około 60 minut, aż patyczek wbity w środek będzie czysty i suchy.
Ciasto wyjąć i zostawić do ostygnięcia.
Przygotować krem - do misy miksera z mieszadłem łopatkowym włożyć twarożek i ucierać na wysokich obrotach przez minutę. Dodać cukier puder i śmietankę kremową i miksować jeszcze 1-2 minuty, aż całość zgęstnieje. Dodać skórkę pomarańczową i anyżek i wymieszać.
Krem schłodzić w lodówce.
Przed podaniem, krem wyłożyć na ciasto i rozsmarować.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pięknie 🙂 Super, że z pasternakiem. Muszę na nowo poprzegladać "Słodko".
OdpowiedzUsuń