Gofry z ciasta maślankowego do złudzenia przypominają w przekroju wypełnioną pęcherzykami powietrza strukturę ciasta parzonego, z którego przygotowuje się klasyczne ciastka churros. Lekkie i puszyste, usmażone na ciemny złocisty kolor tak, aby były chrupiące na zewnątrz, a mięciutkie w środku. Po usmażeniu posmarowane stopionym masłem i posypane cukrem cynamonowym, są doskonałe, szczególnie moczone w sosie czekoladowym.
Taka czekoladowo-gofrowa rozpusta zdecydowanie najlepiej smakuje w karnawale i/lub w Walentynki ;)
Gofry churros:
(wg Unicorns in the kitchen)
2 szklanki mąki,
2 szklanki maślanki,
1/4 szklanki oleju,
2 jajka,
2 łyżki cukru,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki soli
posypka -
1/4 szklanki stopionego masła,
1/3 szklanki drobnego cukru kryształu,
1 łyżka cynamonu
gorąca czekolada -
100 g czekolady (wg uznania gorzkiej, mlecznej lub pół na pół),
1/3 szklanki mleka,
1/3 szklanki śmietanki kremówki (30% lub 36%)
Jajka zmiksować z maślanką i olejem. Dodać cukier, sól, mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Zmiksować tylko do połączenia się składników. Miskę z ciastem przykryć i odstawić na pół godziny.
W tym czasie przygotować posypkę - cukier wymieszać z cynamonem.
Rozgrzać gofrownicę. Smażyć gofry na ciemno złoty kolor.
Usmażone gofry jeszcze na ciepło smarować stopionym masłem i posypać posypką cynamonową.
Przygotować gorącą czekoladę - mleko ze śmietanką podgrzać do zagotowania. Zdjąć z ognia i dodać połamaną na kawałki czekoladę. . Odczekać chwilę, aż czekolada się stopi, po czym dokładnie wymieszać. Do czekolady można dodać wg uznania szczyptę cynamonu, kardamonu lub chilli.
Gofry churros podawać na ciepło z gorącą czekoladą.
Pyszne muszą być te gofry :)
OdpowiedzUsuńOstatnio coraz częściej słyszę o tym rodzaju ciastka :) Wygląda pysznie i pewnie równie dobrze smakuje :)
OdpowiedzUsuńJadłam ostatnio w Madrycie, pyszne jest to połączenie!
OdpowiedzUsuńOj takich to nie jadłam gofrów , Szanowna Kuzyneczka to zawsze cos fajnego wyszuka :)
OdpowiedzUsuńNie ma co sobie wyobrażać smaku, trzeba zakasać rękawy 😊
OdpowiedzUsuńPiorunujący efekt ❤ Przepyszne!
UsuńCzy Pani czyta komentarze? Zadałam pytanie odnośnie ponczu na cydrze 15 stycznia,co kilka dni sprawdzam,czy nie ma odpowiedzi...No i nie ma...
OdpowiedzUsuńMyślę, że polubiłabym się z tym przepisem.
OdpowiedzUsuńTo naprawdę doskonały przepis. Gofry są smakowite i lekkie. Jak chmurka. Bardzo dobrze się też pieką. Gratuluję świetnego bloga.
OdpowiedzUsuń