Na kolację wigilijną albo świąteczny obiad, dla tych, którzy nawet od święta wolą dania bezmięsne. Bo to pieczeń wegetariańska. Bardzo popularna w Wielkiej Brytanii, na bazie kaszy lub ryżu, z orzechami, grzybami i świeżą żurawiną. Ja podciągnęłam ją trochę pod kuchnię polską, dodając perłową kaszę jęczmienną. Cała reszta doskonale komponuje się z naszymi tradycyjnymi daniami bożonarodzeniowymi, bo to pieczeń pachnąca leśnymi grzybami, ziołami i chrupiąca orzechami, z lśniącą, żurawinową koroną. Nawet amatorzy mięsa będą zadowoleni - gwarantuję :)
Pieczeń grzybowo-orzechową można upiec dzień wcześniej i odgrzać w piekarniku przed podaniem. Bardzo fajnie smakuje też pokrojona w plastry podsmażone z obu stron na patelni. Z dodatkiem pieczonych ziemniaków lub pasternaku i zieloną sałatą może śmiało konkurować o miano hitu świątecznego stołu. I uwaga - jest bardzo syta!
Pieczeń grzybowo-orzechowa z żurawiną:
(inspirowana Jamie Oliver)
garść suszonych borowików,
2 cebule czerwone,
2 ząbki czosnku,
150 g kaszy jęczmiennej perłowej,
100 ml białego wina,
500 ml bulionu warzywnego,
200 g świeżych (lub mrożonych) grzybów leśnych,
100 g orzechów włoskich,
50 g migdałów,
125 g sera Cheddar,
1 czerwona papryczka chilli,
1 cytryna,
2 gałązki świeżej szałwii,
2 gałązki świeżego rozmarynu,
2 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego,
2 jajka,
2 łyżki bułki tartej,
2 łyżki cukru brązowego,
200 g świeżej żurawiny,
sól i pieprz,
oliwa z oliwek
Suszone borowiki moczyć w zimnej wodzie kilka godzin, po czym drobno posiekać (wodę zostawić).
Na patelni rozgrzać oliwę. Cebulę drobno posiekać i wrzucić na patelnię. Kiedy zeszkli się, dodać posiekany drobno czosnek i borowiki i smażyć mieszając na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Dodać kaszę jęczmienną (suchą - nie ugotowaną!), dokładnie wymieszać, chwilę przesmażyć z warzywami i grzybami i dodać wino. Mieszać, cały czas smażąc na małym ogniu, aż kasza wchłonie wino, po czym dodać wodę, w których moczyły się borowiki. Stopniowo dodawać bulion, mieszając, aż kasza wchłonie cały płyn i powstanie kremowe kaszotto. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na oddzielnej patelni usmażyć pokrojone drobno świeże grzyby. Orzechy i migdały posiekać drobno. Ser zetrzeć na tarce i dodać do orzechów razem z bułką tartą, posiekaną papryczką chilli, skórką otartą z cytryny, posiekanymi ziołami.
Do przestudzonego kaszotto dodać jajka i smażone grzyby. Dokładnie wymieszać, po czym dodać składniki suche i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać.
Żurawinę przełożyć do rondelka razem z cukrem brązowym i gotować 2-3 minuty, aż cukier rozpuści się. Żurawinę przełożyć na dno formy keksowej o długości 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch nałożyć farsz grzybowo-orzechowy.
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
Foremkę zawinąć w folię aluminiową i piec 45 minut. Po tym czasie zdjąć folię i piec kolejne 15 minut, aż wierzch lekko zarumieni się. Wyjąć z piekarnika i zostawić w foremce 10 minut przed wyjęciem.
Prześlij komentarz