Orzechy w korzennej skorupce

14 grudnia 2018

prażone orzechy w korzennej skorupce

Coś do pochrupania oprócz pierniczków i ciasteczek w świąteczne wieczory? Najlepsze i najzdrowsze są oczywiście naturalne orzechy wyłuskiwane bezpośrednio z łupin, ale że w święta można pozwolić sobie więcej, z wyłuskanych orzechów można wyczarować pyszną, słodką-słoną przekąskę. Chrupiące, prażone orzechy w korzennej skorupce, oprócz tego, że są bardzo smaczne, pachną jak najlepsze świąteczne i do tego jadalne potpourri. Rozłożone w miseczkach będą rozsiewać cynamonowo-goździkowo-orzechowy zapach jeszcze długo po uprażeniu.

Takie słodkie orzeszki to także świetny pomysł na jadalny prezent dla bliskich. Wystarczy zapakować je w celofanowe torebki albo niewielkie słoiczki, udekorować gałązką świerku i laską cynamonu - radość obdarowanego gwarantowana :) Do tej przekąski najlepiej użyć mieszanki ulubionych orzechów, aby była różnorodna, ale jeden gatunek orzechów też będzie wyglądał i smakował doskonale (fantastycznie smakują orzechy włoskie).

prażone orzechy w korzennej skorupce

prażone orzechy w korzennej skorupce

prażone orzechy w korzennej skorupce

Orzechy w korzennej skorupce:

ok. 250 g mieszanki różnych orzechów,
1 białko,
1/4 szklanki cukru,
1 łyżeczka soli,
2 łyżeczki cynamonu,
szczypta mielonych goździków,
szczypta startej gałki muszkatołowej,
szczypta mielonego imbiru,
2 łyżki masła,
2 łyżki cukru brązowego,
2 łyżki rumu,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

Białko lekko ubić kuchenną rózgą. Dodać orzechy i dokładnie wymieszać. Orzechy rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec około 10 minut, aż uprażą się z białkiem.

W tym czasie wymieszać cukier, sól i przyprawy korzenne.

W rondelku stopić masło, dodać cukier brązowy, rum i ekstrakt waniliowy. Podgrzewać do czasu, aż cukier rozpuści się całkowicie. Powstały syrop wymieszać z uprażonymi orzechami. Na końcu  orzechy w syropie obtoczyć w korzennej mieszance, z powrotem przełożyć na blachę i piec kolejne 7-8 minut, aż orzechy staną się chrupiące.

prażone orzechy w korzennej skorupce

prażone orzechy w korzennej skorupce


4 komentarze

  1. Wyglądają obłędnie! Miałam dzisiaj robić syrop orzechowy, żeby się objadać "produktem ubocznym", ale właśnie zmieniłam zdanie!

    Serdeczności,
    Joanna

    OdpowiedzUsuń
  2. A co sądzisz i cukrze kokosowym? Ma taki lekko kawowy posmak, może też by pasował?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej! Będzie pasował super :)

      Usuń
    2. Zrobiłam i o ile ja wolę wersję ze zwykłym cukrem, to mąż tą kokosowa pożarł do ostatniego okruszka :)

      Usuń