Pieczona, nadziewana dynia, to to, co w listopadzie lubię najbardziej :) Nadzienie mięsne, warzywne, z kaszą, kuskusem, ryżem, czy grzybami - w zależności od nastroju można żonglować jesiennymi smakami do woli. To nadzienie z przepisu Jamiego jest naprawdę przepyszne. Takie dobre, że zanim trafi do wnętrza wydrążonej dyni, a z nią do pieca, trudno powstrzymać się, żeby nie wyjeść go chociaż odrobinę prosto z patelni. Nic dziwnego, skoro zawiera w sobie wszystko, co o tej porze roku najlepsze - miąższ dyni, suszoną żurawinę, czarne oliwki i orzechy. A to wszystko okraszone zapachem rozmarynu, świeżo zmieloną gałką muszkatołową, cynamonem i wymieszane w ryżem basmati - pycha!
Takim farszem można nadziać dużą, okrągłą, pękatą dynię i upiec ją w całości lub też połówki przekrojonej i lekko wydrążonej dyni piżmowej, tak jak zrobiłam to tym razem (uwielbiam jej lekko orzechowy smak i delikatną skórkę!). W tym przypadku dynię trzeba przykryć folią aluminiową, aby ryżowy farsz nie wysechł zbyt mocno podczas pieczenia, chociaż osobiście nie mam nic przeciwko lekko chrupiącej skorupce na wierzchu :) Dla tych, co wolą jednak dodatek mięsa, polecam również pieczoną dynię piżmową, ale nadziewaną mieloną jagnięciną lub wieprzowiną.
Pieczona dynia z ryżem i żurawiną:
(wg Jamie Oliver)
1 dynia, waga ok 1 kg,
2 ząbki czosnku,
1 cebula czerwona,
garść oliwek czarnych bez pestek,
2 pęczki świeżego rozmarynu,
1 suszona papryczka chilli,
75 g suszonej żurawiny,
50 g pistacji lub innych orzechów (dodałam włoskie),
70 g ryżu basmati,
skórka otarta z 1 pomarańczy,
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
1/2 łyżeczki cynamonu,
sól i pieprz,
1/2 szklanki bulionu warzywnego,
oliwa z oliwek
Jeżeli używacie dyni okrągłej, odkroić jej wierzch na mniej więcej na 2/3 wysokości i zachować wieczko. Wydrążyć pestki i część miąższu. Dynię piżmową przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć pestki i część miąższu.
Ryż ugotować al dente.
Miąższ dyni (bez pestek) posiekać i podsmażyć na rozgrzanej na patelni odrobinie oliwy razem z posiekanym ząbkiem czosnku. Dodać posiekaną drobno cebulę, posiekane oliwki i jeden pęczek rozmarynu. Smażyć na małym ogniu około 10 minut, aż dynia zmięknie.
Drugi ząbek czosnku rozgnieść w moździerzu razem z pozostałym rozmarynem, suszoną papryczką chilli, szczyptą soli, pieprzu, gałki muszkatołowej i cynamonu. Dodać trochę oliwy, aby powstała pasta i natrzeć nią wnętrze dyni.
Do warzyw na patelni dodać ugotowany ryż, żurawinę, posiekane orzechy, skórkę pomarańczową, szczyptę cynamonu i gałki muszkatołowej. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać bulion i dusić wszystko 3 minuty.
Rozgrzać piekarnik do 230 stopni.
Nadzieniem wypełnić wnętrze lub połówki dyni (dynię okrągłą przykryć wcześniej odciętym wieczkiem). Ułożyć dynię na blasze, skropić oliwą. Dynię piżmową dodatkowo przykryć po wierzchu kawałkiem folii aluminiowej. Piec około godziny, aż miąższ dyni będzie miękki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jak to danie pięknie wygląda ,a skład taki jak lobię
OdpowiedzUsuńOj dobry on dobry, a każda dynia nadziewana jest bardzo urodziwa :)
UsuńCudo 😍 Będę robić. Uwielbiam u Ciebie jesienne klimaty. Czuję się tu wyjątkowo 🙂
OdpowiedzUsuńPolecam bardzo :) I bardzo mi miło jak zawsze gościć się tutaj :* A jesienne klimaty uwielbiam uwieczniać - są niezwykle fotogeniczne :)
Usuń