Inspiracją była jedna z moich ulubionych letnich sałatek - cukiniowa sałatka z patelni, z cukinii żółtej i zielonej. Na kruchej tarcie smakuje równie spektakularnie :) Do tego zaprawiona bazylią, kremowa ricotta, słodkie pomidorki koktajlowe i chrupiący boczek. Wszystkie smaki łączą się tak doskonale, jak kolory składników niczym na malarskiej palecie barw. Polecam gorąco na kolację, albo jeden z ostatnich już pewnie letnich obiadów w tym roku, bo czuję, że jesień stoi za progiem :)
Tarta z cukinią, pomidorami i boczkiem:
spód -
1,5 szklanki (185 g) mąki,
100g zimnego masła,
1 jajko,
2 łyżki zimnej wody,
1/2 łyżeczki soli
nadzienie -
3 średnie cukinie,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
250 g ricotty,
1 jajko,
1/2 szklanki startego parmezanu,
garść liści bazylii,
gałązkę pomidorków cherry,
5-6 plastrów surowego boczku,
2 łyżki bułki tartej
Masło i mąkę z solą posiekać z jajkiem i zimną wodą. Wyrobić na gładkie ciasto i uformować kulę. Zawinąć w folię i zostawić w lodówce na minimum 20 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na lekko posypanym mąką blacie i rozwałkować. Przenieść do formy na tartę (o średnicy ok.23 cm) i dokładnie docisnąć do dna i boków. Ciasto na dnie formy ponakłuwać widelcem. Spód piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni aż będzie złocisty. Wyjąć z pieca i obniżyć temperaturę piekarnika do 180 stopni.
W czasie, kiedy spód tarty będzie się zapiekał, cukinie i ząbki czosnku pokroić w cienkie plasterki. Cukinię wrzucić na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju. Smażyć, aż cukinia lekko się zarumieni, ale zachowa kształt (patelnia musi być mocno rozgrzana). Pod koniec smażenia wrzucić czosnek i oprószyć wszystko solą i pieprzem. Cukinię z czosnkiem przełożyć z patelni na talerz, a na patelnię wrzucić pokrojoną w krążki cebulę. Smażyć aby cebula zeszkliła się. Zdjąć z ognia.
Na suchej patelni usmażyć na chrupiąco plastry boczku.
Ricottę wymieszać z jajkiem, połową startego parmezanu i posiekaną bazylią. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na podpieczony spód wysypać bułkę tartą i ułożyć połowę cukinii z czosnkiem. Na cukinii rozsmarować ricottę. Na wierzchu rozłożyć pozostałą cukinię, boczek, pomidorki cherry i posypać resztą parmezanu.
Zapiekać tartę 20 minut.
Dziękuję za przepis. Wyszła przepyszna
OdpowiedzUsuń