Ciasto z białą czekoladą i porzeczkami

15 sierpnia 2018

ciasto z białą czekoladą i porzeczkami czerwonymi

Podchodziłam do tego ciasta jak do jeża :) Kusiło mnie od dawna, o różnych porach roku, na różne okazje i jednocześnie odrzucało. Mój wewnętrzny dietetyczny stoper przemawiał do rozsądku, że po takim połączeniu masła, cukru i białej czekolady można spodziewać się tylko ulepkowatej bomby kalorycznej, a kulinarna wyobraźnia kusiła wizją delikatnej, czekoladowej delicji. W końcu wpadłam na kompromis, żeby zdecydowaną słodycz ciasta przełamać bardzo kwaśnymi porzeczkami. I to był bardzo doby pomysł :)

Żeby uniknąć ewentualnego zakalca, postawiłam na metodę na ciasto do góry nogami, czyli owoce rozłożone na spodzie formy zalałam ciastem i po upieczeniu odwróciłam na wierzch. Wydawało mi się, że dałam tych czerwonych porzeczek całkiem sporo, ale mogłoby być ich dużo więcej, dlatego dekoracja lub podanie ciasta ze świeżymi porzeczkami (albo innymi kwaskowatymi owocami sezonowymi) bardzo wskazane. W takim wydaniu to naprawdę bardzo smaczny i wykwintny deser (wyobraźnia kulinarna miała rację! ;)), ale bez owoców, za to z dodatkową polewą ganache z białej czekolady, jaką proponuje oryginalny przepis, przynajmniej dla mnie mógłby być nie do przełknięcia.

ciasto z białą czekoladą i porzeczkami czerwonymi

ciasto z białą czekoladą i porzeczkami czerwonymi

ciasto z białą czekoladą i porzeczkami czerwonymi

Ciasto z białą czekoladą i porzeczkami:
(wg The Australian Women's Weekly)

300 g mąki,
300 g cukru,
250 g masła,
180 g białej czekolady,
180 ml mleka,
2 jajka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
szczypta soli,
2 szklanki odszypułkowanych czerwonych porzeczek + kilka gałązek do dekoracji

Masło, czekoladę połamaną na kawałki, cukier i mleko umieścić w rondlu i podgrzewać do czasu, aż czekolada i cukier całkowicie się rozpuszczą.  Zdjąć z ognia, przelać do większej miski o odstawić na około 15 minut do ostygnięcia.

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Jaja lekko rozkłócić widelcem i wymieszać z ekstraktem waniliowym. Mąkę i jajka dodać do masy czekoladowej i wszystko wymieszać do połączenia się składników.

Rozgrzać piekarnik do 160 stopni.
Formę na babkę lub tortownicę z kominkiem lekko natłuścić i na dno rozłożyć porzeczki. Wypełnić ciastem. Piec 1 godzinę i 40 minut (do suchego patyczka).

Upieczone i ostudzone ciasto wyjąć na talerz do góry dnem i udekorować gałązkami porzeczki.

ciasto z białą czekoladą i porzeczkami czerwonymi

ciasto z białą czekoladą i porzeczkami czerwonymi

4 komentarze

  1. Arcydzieło 😍 I już wyobrażam sobie ten smak 😋

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ciasto jest uniwersalne, bo np. w świąteczno-zimowych klimatach można upiec je z kwaśną żurawiną zamiast porzeczek na przykład :)

      Usuń
  2. Wyglada super! Ale tyyyle cukru???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest go trochę, przyznaję ;) Chociaż mniej więcej 1,5 szklanki brzmi już o wiele lepiej niż 300 g ;)

      Usuń