Jeżeli w tym sezonie macie już zaliczone knedle i clafoutis z morelami, a morele wciąż jeszcze puszczają do Was rumiane oko z owocowego straganu, przepis na sernik z pieczonymi morelami, to to, czego Wam potrzeba :) A przepis nie byle jaki, bo od samego Yotama Ottolenghi, a jemu w kwestii słodkości robiących piorunujące wrażenie można zaufać w ciemno.
Sernik jest rzeczywiście przepyszny! Lubię modyfikować zastane przepisy według swoich upodobań (zwykle redukując ilość cukru :)), ale tutaj nie zmieniłabym nic a nic. Podwójna porcja pieczonych moreli - jedna na spodzie, druga razem z lśniącym syropem na wierzchu, jednocześnie dekorująca ciasto, sprawia że sernik nie jest ani trochę nudny. Wręcz przeciwnie - skrywa w sobie całą gamę słonecznych i owocowych smaków lata. Taki spektakularny wygląd ma tuż po złożeniu, więc samą dekorację i uzupełnienie schłodzonego wcześniej sernika o pieczone w syropie morele (najlepiej jeszcze lekko ciepłe), najlepiej zostawić na koniec - tuż przed podaniem.
Sernik z morelami:
(wg Yotam Ottolenghi, Helen Goh - Słodko)
spód -
180 g herbatników (najlepiej pełnoziarnistych),
100 g stopionego masła,
70 g migdałów w płatkach,
350 g świeżych moreli
masa serowa -
840 g twarogu śmietankowego,
170 g drobnego cukru,
5 jajek,
85 g kwaśnej śmietany,
70 ml amaretto,
skórka otarta z pomarańczy,
1/2 laski wanilii (lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego)
dekoracja -
ok. 400 g świeżych moreli,
1 łyżka drobnego cukru,
1 łyżka wody,
1 łyżka amaretto
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku, aż zrobią się lekko rumiane.
Herbatniki zmielić i wymieszać ze stopionym masłem i i 50 g uprażonych płatków migdałowych. Masą wykleić dno tortownicy i schłodzić w lodówce.
Rozgrzać piekarnik do 210 stopni.
Wypestkowane i przekrojone na połówki morele przeznaczone na spód rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut, aż będą miękkie, ale zachowają swój kształt. Upieczone wyjąć i ostudzić.
Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 170 stopni.
Do misy miksera włożyć twaróg, cukier, wanilię i skórkę pomarańczową. Utrzeć na średnich obrotach na gładko. Stopniowo dodawać po 1 jajku. Na końcu dodać śmietanę i amaretto i wszystko wymieszać.
Na schłodzonym, ciasteczkowym spodzie ułożyć upieczone morele, przecięciem do dołu. Delikatnie wlać masę serową i wstawić tortownicę do piekarnika na godzinę. Upieczony sernik zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na kolejną godzinę do ostygnięcia.
Wystygnięty sernik schłodzić w lodówce przynajmniej przez 3 godziny.
W dniu podawania sernika upiec pozostałe morele na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przecięciem do góry, posypane cukrem i skropione wodą i amaretto. Upieczone lekko ostudzić, po czym ułożyć wraz z powstałym syropem na środku sernika. Posypać pozostałymi płatkami migdałowymi.
w
serniki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Prześlij komentarz