Mam nadzieję, że odpoczywacie i korzystacie z letnich, wakacyjnych dni :) Za mną już pierwszy tydzień letniego urlopu z zamówioną specjalnie pogodą na czas muzycznego festiwalu w Gdyni. Ale kapryśny, jak zwykle lipiec wytrzymał dosłownie kilka dni, zanim rozpadało się u nas na dobre. Pogoda niespecjalnie zachęcająca do plażowania, ale za to doskonała na kurczaka z papryką i pomidorami prosto z patelni :)
Kiedy nie uśmiecha się Wam odpalanie piekarnika (w bardzo ciepłe dni na przykład), a macie ochotę na kurczaka, ten przepis jest idealnym wyjściem z sytuacji. Koniecznie wykorzystajcie do niego dojrzałe w słońcu, letnie pomidory, kiedy sezon na nie w pełni, a poza sezonem pomidory z puszki. Kurczaka dusiłam w miodzie pitnym, który świetnie komponuje się ze smakiem pomidorów i papryki, ale zamiast niego można wykorzystać wytrawne, białe wino.
Kurczak z patelni z papryką i pomidorami:
ok. 1 kg mięsa kurczaka,
300 g dojrzałych pomidorów lub pomidorów z puszki poza sezonem,
1 papryka czerwona,
1 papryczka chilli,
1 cebula,
1 łyżka posiekanej bazylii,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
150 ml miodu pitnego lub białego wytrawnego wina,
30 g masła,
30 ml oliwy z oliwek,
sól i pieprz
Kawałki kurczaka oprószone solą i pieprzem obsmażyć na rozgrzanym maśle z oliwą. Kiedy zacznie się rumienić, dodać pokrojoną w plastry cebulę i paprykę czerwoną. Podlać miodem pitnym lub winem i dodać posiekaną papryczkę chilli.
Kiedy miód lub wino zagotują się na patelni, dodać pokrojone w kostkę pomidory bez skórki, bazylię i natkę pietruszki.
Dusić kurczaka w warzywach na małym ogniu pod przykrywką do miękkości około 1 godzinę, odwracając kawałki mięsa co jakiś czas i w miarę potrzeby podlewając wodą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Idealna propozycja na teraz 😍
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba ten przepis. Prosty i taki inny. Zapisuję sobie do zrobienia
OdpowiedzUsuńi zrobiłam na dzisiejszy obiad. Pyyyyyyyyyyyyyyszny obiad miałam :) Moje danie nie wyglądało tak ślicznie, ale za to ogromnie mi smakowało. Dziękuję Agnieszko za pyszny przepis
OdpowiedzUsuń