Super proste, efektowne i pyszne - na jednej pieczone rzodkiewki i młodziutkie marchewki, na drugiej - cienkie, zielone szparagi i słodki, cukrowy groszek. To wszystko na chrupiącym spodzie z ciasta francuskiego i aksamitnym kremie z mascarpone i sera feta. Do tego świeże zioła (tymianek do tarty marchewkowej i mięta do zielonej, groszkowej), oliwa z oliwek i gotowe!
Takie tarty to doskonały pomysł na przekąskę dla gości. Wszystkie elementy można przygotować wcześniej i tartę złożyć tuż przed przyjściem gości. Nie ma obawy, że spód będzie niedopieczony i nasiąknięty, a do tego zestawem smakowym i kolorystycznym wiosennych, a już niebawem letnich, młodych warzyw można żonglować, bawić się i zaskakiwać do woli :)
Tarty z wiosennymi warzywami:
(BBC Good Food Magazine)
1 opakowanie ciasta francuskiego,
1 żółtko,
250 g sera mascarpone,
200 g sera feta,
4 łyżki mleka,
skórka otarta z połowy cytryny,
pęczek rzodkiewek,
pęczek młodej marchewki,
pęczek cienkich, zielonych szparagów,
szklanka świeżego lub mrożonego zielonego groszku,
kilka listków świeżej mięty,
kilka gałązek świeżego tymianku,
sól i pieprz,
3 łyżki oliwy z oliwek
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Płat ciasta francuskiego rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku i trochę odsunąć od siebie kawałki ciasta tak, aby nie stykały się ze sobą.
Wierzch każdego kawałka ciasta posmarować rozmieszanym żółtkiem.
Ostrym nożem naciąć każdy prostokąt ciasta dookoła, zostawiając 1 cm od brzegu, uważając, aby nie przeciąć ciasta do końca. Naciąć lekko również środek ciasta na krzyż, co zapobiegnie nadmiernego wyrastaniu.
Rzodkiewki przekrojone na połówki i młode marchewki rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć solą i pieprzem, skropić łyżką oliwy.
Blachę z ciastem francuskim wstawić na górną półkę piekarnika, blachę z warzywami na półkę środkową i piec 25 minut, aż spody będą rumiane, a warzywa lekko miękkie.
W tym czasie szparagi i zielony groszek ugotować al dente (wystarczy 2-3 minuty), odcedzić i zahartować zimną wodą.
Mascarpone i fetę przełożyć do miski, dodać mleko, skórkę cytrynową, oprószyć odrobiną pieprzu i zmiksować. Do czasu składania tart, krem przechować w lodówce.
Ostudzone spody z ciasta francuskiego posmarować kremem serowym. Na jednym ułożyć pieczone marchewki i rzodkiewki oraz gałązki tymianku, na drugim ugotowane szparagi i groszek oraz liski mięty.
Obie tarty doprawić do smaku solą i pieprzem i skropić oliwą.
Prześlij komentarz