Sałatka z chrupiącymi brokułami

28 czerwca 2018

sałatka z chrupiącymi brokułami i rukolą

Sałatka na letni, lekki obiad, kiedy niespecjalnie ma się ochotę na treściwe, mięsne danie. Tą sałatką zresztą też można się porządnie najeść, bo ma w składzie kaszę, brokuły, rukolę i jogurtowy sos. Ale jeżeli nawet nie będziecie mieli ochoty na całą, wieloskładnikową sałatkę, gorąco polecam same różyczki brokuła, pieczone w chrupiącej, migdałowej, aromatycznej panierce z dodatkiem przyprawy garam masala.

Szczerze mówiąc, zanim brokuły trafiły do sałatki, połowa rumianych różyczek zniknęła prosto z blachy w niewyjaśnionych okolicznościach ;) Naprawdę super przekąska, taka po prostu do pochrupania albo jeszcze lepiej, w towarzystwie jogurtowego lub innego ulubionego sosu.

sałatka z chrupiącymi brokułami i rukolą

sałatka z chrupiącymi brokułami i rukolą

Sałatka z chrupiącymi brokułami:
(wg BBC Good Food Magazine)

1 główka brokuła podzielona na różyczki,
75 g mielonych migdałów,
1 łyżeczka garam masala,
1 jajko,
1 cebula czerwona,
250 g ulubionej ugotowanej kaszy (u mnie komosa ryżowa),
2 garście rukoli,
kilka listków świeżej mięty,
75 g jogurtu naturalnego,
1 cytryna,
sól i pieprz

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.

Mielone migdały wymieszać z garam masalą. Różyczki brokuła obtoczyć najpierw w rozkłóconym jajku, później w panierce migdałowej. Panierowane brokuły rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić olejem. Piec 15-20 minut, aż brokuły ładnie się zarumienią.

W tym czasie cebulę czerwoną pokroić w piórka. Wymieszać z sokiem z połowy cytryny i odstawić do zamarynowania.

Sok z drugiej połowy cytryny wymieszać z jogurtem naturalnym. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

W dużej misce wymieszać ugotowaną kaszę z liśćmi rukoli i częścią zamarynowanej w soku z cytryny cebuli. Skropić połową sosu jogurtowego i przełożyć na talerz do serwowania.
Na wierzch ułożyć upieczone różyczki brokuła, resztę cebuli i listki mięty.

Sałatkę oprószyć solą i pieprzem i skropić pozostałym sosem jogurtowym.

sałatka z chrupiącymi brokułami i rukolą

sałatka z chrupiącymi brokułami i rukolą

6 komentarzy

  1. Można na obiad do Ciebie Komarko? Taka sałatka to jest coś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne te pieczone brokuły! I cała sałatka również :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brokuły wyjątkowe ale cebula to dopiero nabiera nowego wymiaru. Wspaniałe połączenie, bardzo mi posmakowało 😍

    OdpowiedzUsuń
  4. Szukałam przepisu na sałatkę na moje urodziny. Ta, myślę, sprawdzi się idealnie :)

    OdpowiedzUsuń