Póki co, ten najbliższy weekend na pewno będzie jeszcze truskawkowy :) Jeżeli nie macie na niego pomysłu, podrzucam to ciasto - łatwe, proste, bardzo wilgotne, dzięki jogurtowi i owocowe, bo truskawki po sezonie można zastąpić innymi owocami - najlepiej tymi, które akurat dojrzewają lokalnie.
Ciasto jogurtowe z truskawkami:
2 szklanki mąki,
1 szklanka jogurtu naturalnego,
2/3 szklanki oleju,
1/2 szklanki cukru,
3 jajka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka rumu,
skórka otarta z cytryny,
1,5 szklanki truskawek,
2 łyżki płatków migdałowych,
1/3 łyżeczki soli
Oddzielić żółtka od białek. Białka utrzeć z cukrem na gęstą, lśniącą pianę.
Żółtka zmiksować z olejem, jogurtem, rumem i skórką cytrynową.
Przesianą mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia.
Umyte i odszypułkowane truskawki pokroić w ćwiartki (duże) lub połówki (małe).
Składniki suche dodać do mokrych i lekko wymieszać. Dodać pianę z białek i wszystko wymieszać delikatnie łyżką.
Rozgrzać piekarnik do 175 stopni.
Tortownicę o średnicy 20-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. Napełnić ciastem. Na wierzch ułożyć truskawki, lekko wciskając je w ciasto. Posypać płatkami migdałowymi.
Piec około 40 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.
Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Pyszne są te jogurtowe ciasta. Proste, szybkie i pyszne. A ja dodatkowo podziwiam jak fajnie truskawki się poukładały
OdpowiedzUsuńKrysiu, rzeczywiście jakoś tak fajnie się ułożyły i nie opadły na dno :) Specjalnie wybierałam małe truskawki, żeby dodać je w całości :)
UsuńNajlepszy ciast na placki owocowe , ja uwielbiam takie ciasta ,a to u Ciebie Aga wygląda po prostu mege
OdpowiedzUsuńO tak! Takie jogurtowe i kultowe maślankowe chodzą u mnie całe lato ze wszystkimi możliwymi owocami :)
UsuńTakie ciasto jest najlepsze do kawy w ciepłe dni. Już nie mogę się doczekać na czarne porzeczki, to akurat u mnie taki smak sprawdza się najlepiej.
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia.
O jak, też uwielbiam z czarnymi porzeczkami! :)
Usuń