To efektowne, ale proste danie, bo indyka wystarczy natrzeć solą i pieprzem, skropić cytryną, a przed pieczeniem zawinąć w roladę z kilkoma zielonymi szparagami i liśćmi czosnku niedźwiedziego. Jeżeli nie macie pod ręką czosnku niedźwiedziego, do mięsa można dodać posiekany ząbek czosnku i np. liście szpinaku. Udziec nie będzie suchy, jeśli podczas pieczenia kilka razy polejemy go wytopionym tłuszczem i masłem. Do tego pieczone ziemniaki i cudowny, majowy obiad gotowy :)
Udziec indyczy ze szparagami:
udziec indyczy,
pęczek zielonych szparagów,
kilka liści czosnku niedźwiedziego,
1 łyżka soku z cytryny,
3 łyżki masła,
sól i świeżo zmielony pieprz
Z udźca indyczego wyciąć kość i naciąć mięso tak, aby powstał szeroki płat. Mięso natrzeć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Zamarynowane mięso rozłożyć na desce stroną od wyciętej kości do góry. Płat mięsa posmarować łyżką masła. Rozłożyć na wierzchu umyte liście czosnku niedźwiedziego i 5-6 szparagów (wcześniej odłamać zdrewniałe końcówki). Mięso z czosnkiem i szparagami zrolować ciasno i obwiązać nicią kuchenną.
Roladę ułożyć w naczyniu żaroodpornym i obłożyć je pozostałym masłem. Wlać 1/3 szklanki wody.
Piec około godzinę do zarumienienia, polewając mięso wytopionym tłuszczem kilka razy podczas pieczenia.
Prześlij komentarz