Pierwsze prawdziwie ciepłe dni natychmiast nastrajają mnie wakacyjnie. Od razu mam ochotę na egzotyczne smaki, korzenne aromaty i dużo, dużo kokosa. Kokosowy, kremowy sernik to to, czego było mi trzeba :) Kokosowy potrójnie, bo z kokosowym spodem ciasteczkowym, serową masą z dodatkiem mleczka kokosowego, kokosową bitą śmietanką i płatkami kokosa uprażonymi na rumiano na suchej patelni. Z kawałkiem takiego sernika na talerzu nie potrzeba drinków z parasolką i tropikalnej pogody, żeby poczuć się, jak na najlepszych wakacjach :)
Poza tym trwa sezon komunijny, a biel, lekkość i delikatność tego sernika od razu skojarzyła mi się ze stołem na komunijnym przyjęciu. Nie jest to co prawda wytworny tort, ale z moją miłością do serników nie miałabym nic przeciwko takiemu zastępstwu :) Jeżeli lubicie bardzo kremowe serniki, użyjcie jak najbardziej gładkiego serka śmietankowego (robiłam też z naturalnego homogenizowanego i też sernik był wyśmienity). Jeżeli wolicie bardziej zwarte, twarogowe ciasta, trzykrotnie mielony twaróg też będzie ok.
Sernik kokosowy:
spód -
1 szklanka zmielonych herbatników,
1/2 szklanki wiórków kokosowych,
5 łyżek stopionego masła
masa serowa -
1 kg serka śmietankowego,
1 i 1/4 szklanki cukru,
4 jajka,
100 ml mleczka lub śmietanki kokosowej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
szczypta soli
krem kokosowy -
1 szklanka śmietanki kremowej 30%,
4 łyżki cukru pudru,
2 łyżki mleczka kokosowego,
1/2 szklanki płatków kokosowych
Przygotować spód - zmielone herbatniki wymieszać z masłem i wiórkami kokosowymi. Dno i część boków tortownicy o średnicy 23 cm wysmarowanej masłem wykleić powstałą masą. Jeżeli tortownica nie jest szczelna, dokładnie wykleić ją folią aluminiową od zewnątrz.
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Piec spód około 15 minut, aż lekko się zarumieni. Wyjąć tortownicę, ostudzić, a temperaturę piekarnika zmniejszyć do 170 stopni.
Przygotować masę serową - serek śmietankowy wymieszać z cukrem, solą i ekstraktem waniliowym. Mieszając nadal, dodawać po 1 jajku. Kiedy masa będzie jednolita, dodać mleczko lub śmietankę kokosową i jeszcze raz wszystko dobrze wymieszać.
Masę serową wlać na ostudzony spód ciasteczkowy. Tortownicę wstawić do większego naczynia żaroodpornego. Wlać wrzątek do naczynia, aby woda sięgała mniej więcej połowy wysokości tortownicy. Wstawić wszystko do piekarnika na 60 minut.
Upieczony sernik wyjąć z pieca, ostudzić i schłodzić w lodówce przynajmniej kilka minut (najlepiej całą noc).
Schłodzoną śmietankę kremową ubić na gęsty krem z cukrem pudrem. Dodać mleczko kokosowe i wymieszać. Krem kokosowy wyłożyć na schłodzony sernik.
Płatki kokosowe uprażyć na suchej patelni. Posypać nimi krem kokosowy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wyglada oblednie pysznie! Uwielbiam wszystko, co kokosowe.
OdpowiedzUsuńP.S. Ladne krzeslo :)
Dzięki! To moje krzesło balkonowe, które gościnnie pozuje do zdjęć ;)
UsuńTylko zobaczyłam i już od razu plan na weekend 😍 Robi wrażenie! Mam ochotę przetestować na nim labneh 🙂
OdpowiedzUsuńZrobiłam przy użyciu labneh 🙂 Serniczek pyyyszny ❤️ W sam raz na Dzień Mamy 😉
UsuńJestem bardzo ciekawa tej wersji z labneh! Muszę kiedyś sama wypróbować :)
UsuńZrobię jutro Teraz jest 3 nad ranem a ja co ?? i oglądam Serniki🤣 będą robić po raz pierwszy raz w życiu i przyznam że ten zrobił na mnie największe wrażenie
OdpowiedzUsuń