Brukselka zapiekana z serem

5 marca 2018

kapusta brukselka zapiekana z serem w kremowym sosie

Oprócz jarmużu, zanim pojawią się nowalijki, o tej porze roku tęsknotę za zielonym można zaspokoić jeszcze jednym warzywem - zieloną mini-kapustką brukselką. Wiem, że brukselka to kontrowersyjny temat - coś jak wątróbka lub flaczki  - albo się ją kocha albo nienawidzi. Osobiście, o ile do dwóch wspomnianych specjałów do dziś mi daleko, do brukselki z czasem przekonałam się. Jak większość dzieci, nie przepadałam za nią w dzieciństwie, z biegiem lat zaczęła mi smakować i teraz przyznaję, że całkiem kręci mnie jej zadziorna goryczka :)

W tej, zapiekanej z serami wersji jest naprawdę wspaniała. Można ją podać jako oddzielne danie albo jako przystawkę do obiadu. Ale najlepiej smakuje wyjadana prosto z patelni/naczynia do zapiekania, kiedy rozpuszczona mozzarella na spodzie jeszcze ciągnie się rozkosznie, a na wierzchu utworzy się rumiana, chrupiąca skorupka z bułki tartej i parmezanu. 

kapusta brukselka zapiekana z serem w kremowym sosie

kapusta brukselka zapiekana z serem w kremowym sosie

kapusta brukselka zapiekana z serem w kremowym sosie

Brukselka zapiekana z serem:

ok. 300 g brukselki,
1 kula sera mozzarella,
3/4 szklanki startego na tarce parmezanu,
3 ząbki czosnku,
1 szklanka śmietanki kremowej 30%,
1 łyżeczka tymianku (suszonego lub świeżego),
2 łyżki bułki tartej,
sól i pieprz

Umytą brukselkę pokroić na połówki.
Naczynie do zapiekania lub patelnię żeliwną posmarować masłem i ułożyć brukselkę.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.

Mozzarellę pokroić na drobną kostkę lub zetrzeć na tarce. Czosnek drobno posiekać.
Śmietankę wymieszać z posiekaną mozzarellą, parmezanem (odłożyć 2 łyżki do posypania na wierzch), czosnkiem i tymiankiem. Lekko doprawić do smaku solą i pieprzem i zalać brukselkę.
Wierzch posypać resztą parmezanu i bułką tartą.

Piec 20-25 minut, aż wierzch zapiekanki lekko zarumieni się.

kapusta brukselka zapiekana z serem w kremowym sosie

kapusta brukselka zapiekana z serem w kremowym sosie

6 komentarzy

  1. Oooo dzekuje za ten przepis ! U w i e l b i a m brukselke ! Zapiekalam w piekarniku , aleee od teraz bede robic te wersje , ooo tak ! H a p p y :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam bardzo :) Przetestowałam nawet na tych, którzy za brukselką delikatnie mówiąc nie przepadają i też im smakowała :)

      Usuń
  2. pamiętajcie że najważniejsze w gotowaniu brukselki to gotować ją w mleku bądź wodzie z mlekiem - niszczy to jej siarkowy posmak - jest wówczas wspaniała!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W ten sam sposób, z dodatkiem mleka do wody, gotuję kalafiora - też jest smaczniejszy :) A brukselka w tej wersji gotuje się podczas pieczenia w śmietankowo-serowym sosie.

      Usuń
  3. uwielbiam brukselkę , takiej wersji jeszcze nie jadłam :)
    Avrea

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis, wypróbowany, zostaje z nami na stałe :). Brukselka w tym wydaniu jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń