Nieubłaganie nadszedł ten czas, kiedy od rana do wieczora bywa ciemno. Trudno odróżnić poranek od zmierzchającego popołudnia, a o 17-stej zapadają egipskie ciemności. Lubię te długie jesienne wieczory, idealne do słuchania ulubionych płyt, czytania książek i oglądania zaległych filmów i seriali. Ale każdego poranka z utęsknieniem czekam na choćby jeden mały promyk słońca zaglądający przez okno. Kiedy nie ma na to szans, balsamem dla ciała i duszy jest śniadanie na ciepło z odrobiną słodyczy.
Chociaż moim ulubionym śniadaniowym daniem z dynią chyba już na zawsze zostanie dynia z zacierkami na mleku (często jadam ją też na kolację ;)), to od czasu do czasu z przyjemnością zdradzę je z jesienną dyniową owsianką z prażonymi jabłkami :) Kremowa, ciepła, soczysta i sycąca, daje energetycznego kopa nie tylko swoim słonecznym kolorem, ale i smakiem. Można ugotować ją wieczorem dzień wcześniej, a rano podgrzać, rozcieńczając mlekiem i uzupełniając prażonymi jabłkami i pestkami dyni.
Owsianka dyniowa z prażonymi jabłkami:
(inspirowane Krautkopf)
ok. 300 g dyni (najlepiej Hokkaido),
2 jabłka,
50 g płatków owsianych górskich,
2 łyżki soku jabłkowego,
1 szklanka mleka,
2 łyżki miodu,
2 łyżki masła,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1/3 łyżeczki soli,
1 łyżka pestek dyni
Dynię obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i wrzucić dynię. Obsmażyć dynię przez chwilę mieszając i dodać sok jabłkowy. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 8 minut, aż dynia zmięknie, ale zachowa swój kształt.
Jabłka obrać ze skórki i gniazd nasiennych i pokroić w małą kostkę. Dodać jabłka na patelnię do dyni razem z cynamonem i prażyć na dużym ogniu mieszając 3-4 minuty, aż jabłka zmiękną.
Połowę prażonych jabłek z dynią zmiksować lub rozetrzeć widelcem na mus.
W rondelku rozgrzać pozostałe masło i dodać płatki owsiane. Prażyć mieszając, aż płatki zaczną pachnieć orzechowo. Dodać sól, mleko i mus jabłkowo-dyniowy. Gotować na małym ogniu 4-5 minut, aż płatki będą miękkie i kremowe.
Do pozostałych jabłek z dynią dodać miód. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.
Owsiankę dyniową rozcieńczyć mlekiem i ewentualnie doprawić do smaku solą i miodem. Podawać z prażonymi jabłkami z dynią, posypaną pestkami dyni.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
To będzie już kolejna dyniowa owsianka do kolekcji 😋 Zdjęcia urocze 🙂
OdpowiedzUsuńPychotka 😋 Idealna na tę porę.
UsuńO rany, wygląda obłędnie! Na pewno wykorzystam na leniwe niedzielne śniadanie. Bardzo cenię Twoją stronę za przepisy bez odrobiny kłamstwa no i zdjęcia... Z Twoich zdjęć bardziej pachnie jedzeniem niż z niejednej restauracyjnej kuchni :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Bardzo dziękuję Ci za miłe słowa :) Dzięki nim całe to blogowanie ma sens :)
Usuńile to porcji
OdpowiedzUsuń