Czatnej jabłkowo-żurawinowy

13 listopada 2017

korzenny czatnej jabłkowo-żurawinowy do mięs i serów

Niech Was nie zmyli świąteczna stylizacja, bo wcale nie ścigam się z marketami ani z czerwoną ciężarówką Coca-Coli i nie zaczynam bożonarodzeniowego maratonu tuż po listopadowych świętach ;) Jeszcze chwileczkę, jeszcze momencik, chociaż przyznaję, że po głowie krążą mi już choinkowe przepisy. A ten dzisiejszy też przeznaczony będzie na świąteczny stół, ale trzeba przygotować go teraz, bo potrzebuje czasu, aby dojrzeć w smaku - akurat tyle, ile zostało do świąt. Do świątecznych wędlin i pieczeni - korzenny czatnej jabłkowo-żurawinowy.

Czatnej w zasadzie robi się sam - wystarczy wszystkie składniki gotować do konsystencji gęstego sosu. Później wystarczy tylko zapakować go w słoiki i pozwolić dojrzeć. Im bardziej "dojrzały", tym lepszy. Taki czatnej to też fajny pomysł na jadalne prezenty dla bliskich - w małych, dekoracyjnych słoiczkach, z dodatkiem czerwonej żurawiny, która zawsze kojarzy się ze świętami, wygląda bardzo apetycznie. Polecam! :)

Z podanej porcji wychodzą 4 słoiki 0,25 l.

korzenny czatnej jabłkowo-żurawinowy do mięs i serów

korzenny czatnej jabłkowo-żurawinowy do mięs i serów

Czatnej jabłkowo-żurawinowy:
(wg Nigella Świątecznie)

750 g kwaskowatych jabłek,
250 g suszonej żurawiny,
1 cebula,
3 cm kawałek świeżego imbiru (lub 1 łyżeczka mielonego),
200 mg cukru,
350 ml octu jabłkowego,
1 łyżeczka kurkumy,
1 łyżeczka kuminu,
1 łyżeczka ziaren kolendry zmiażdżonych w moździerzu,
2 łyżeczki soli

Jabłka pokroić w kostkę. Cebulę i imbir drobno posiekać.

Wszystkie składniki przełożyć do garnka, wymieszać drewnianą łyżką i po doprowadzeniu do wrzenia gotować około 45 minut, aż czatnej zgęstnieje.

Słoiki wyparzyć lub wyprażyć w piekarniku. Gorący czatnej przełożyć do ciepłych słoików i szczelnie zakręcić.

Czatnej najlepiej smakuje po około 2 miesiącach.

korzenny czatnej jabłkowo-żurawinowy do mięs i serów

korzenny czatnej jabłkowo-żurawinowy do mięs i serów

9 komentarzy

  1. Przepiękna przesłanka świąt 🙂 Ile słoiczków wychodzi z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna propozycja :) Jak u Ciebie już świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oczywiscie , przepis zostaje ze mna - mam pomysl na prezenty :) i nie tylko. Dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę :) Mam nadzieję, że obdarowani będą zadowoleni :)

      Usuń
  4. Wygląda rewelacyjnie. Pachnie i smakuje pewnie również obłędnie.
    A od strony technicznej- czy używa Pani żurawiny słodzonej czy bez cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsza byłaby be cukru, ale niestety nie udało mi się znaleźć takiej suszonej i dodałam z cukrem. Ale chutnej powinien być słodko-kwaśny, więc nie przeszkadza :)

      Usuń