Zdrowsza wersja jednego z moich ulubionych wypieków jesienno-zimowych, jakim jest chlebek bananowy. Słodzony jedynie naturalną, owocową słodyczą dojrzałych bananów i daktyli. Do tego zamiast mąki białej - pszenna razowa. Mimo braku cukru jest słodki i bardzo wilgotny i fantastycznie zaspakaja głód na coś słodkiego, który o tej porze roku niestety dopada częściej niż sobie tego życzymy ;)
To akurat "czysta" wersja chlebka bananowego, bez dodatków (świetnie smakuje posmarowany masłem orzechowym lub miodem), ale jeżeli lubicie, żeby w chlebku coś się działo, można dorzucić do ciasta garść rodzynków, posiekanych orzechów albo sezamu.
Chlebek bananowy bez cukru:
200 g mąki pszennej razowej,
150 g suszonych daktyli,
75 g masła,
3 jajka,
3 dojrzałe banany (+ opcjonalnie 1 dodatkowy na wierzch),
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
szczypta soli
Pokrojone daktyle i masło przełożyć do miski i zalać 75 ml wrzącej wody. Przykryć o odstawić na 5 minut.
Nasiąknięte daktyle z rozpuszczonym masłem przełożyć do misy blendera i zmiksować. Dodać trzy pokrojone na cząstki banany i jajka i jeszcze raz wszystko zmiksować na gładką masę.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodać składniki mokre i wszystko wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników (nie mieszać zbyt długo!).
Przygotować foremkę keksową o długości 25 cm - wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Foremkę napełnić ciastem. Na wierzch ułożyć przekrojonego wzdłuż na pół pozostałego banana.
Piec godzinę - do suchego patyczka wbitego w środek.
Oj marzy mi się taki na jutrzejsze śniadanie ;)
OdpowiedzUsuńPiękny w swej prostocie ☺️
OdpowiedzUsuńNie doić ,że zdrowe , pyszne to jeszcze jakie piękne ciacho
OdpowiedzUsuńOstatnio piekąc chlebek bananowy zastanawiałam się, czy da się go upiec bez cukru, banany są przecież takie słodkie.
OdpowiedzUsuń