Jesienne jabłka już spokojnie i bezpiecznie leżakują w skrzynkach zebrane z ogrodu na zimę. A jabłkobranie udało się nam chyba ostatniego w tym roku dnia tej przyjemnej, słonecznej i ciepłej jesieni, na początku minionego tygodnia. Tym razem najpiękniej obrodziły królowe jesieni - szlachetne złote renety i alwy, o intensywnie czerwonej, błyszczącej skórce i białym miąższu, z którego wychodzi wspaniała jasna marmolada. Po takim jabłkobraniu ciasto z jabłkami samo prosi się o upieczenie i jeżeli nie jest to kultowy paj jabłkowy, to proste, rustykalne ciasto ucierane z jabłkami też jest zawsze mile widziane na stole.
To ciasto dodatkowo ma w składzie masę marcepanową i lekko migdałowy smak, który fajnie pasuje do pieczonych jabłek, posypanych prażonymi płatkami migdałowymi. Jak większość ciast z jabłkami, najlepiej smakuje na świeżo, kiedy jest jeszcze lekko ciepłe i ma przyjemnie chrupiące brzegi. Nawet jeżeli już na dobre za oknem rozgościła się ta gorsza strona jesieni, świeże ciasto z jabłkami i kubkiem gorącej herbaty z cytryną zdecydowanie zaliczam do ulubionych jesiennych przyjemności :)
Ciasto z jabłkami i marcepanem:
4-5 jabłek,
200 g mąki,
125 g miękkiego masła,
100 g masy marcepanowej,
75 g cukru,
2 jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
szczypta soli,
3 łyżki miodu,
4 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki płatków migdałowych
Masło utrzeć z cukrem, solą i ekstraktem waniliowym. Masę marcepanową zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do masy maślanej, ciągle ucierając. Wbijać po jednym jajku, ucierając na wysokich obrotach po każdym dodaniu.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta w dwóch porcjach i delikatnie wymieszać, tylko do połączenia się składników.
Rozgrzać piekarnik do 175 stopni.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm. Jabłka obrać, przekroić na połówki i usunąć ze środka gniazda nasienne. Połówki jabłek ponacinać lekko nożem i skropić sokiem z cytryny.
Jabłka ułożyć na cieście, lekko dociskając.
Piec 45 minut.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, aż lekko się zarumienią.
Jabłka na upieczonym cieście polać płynnym miodem i posypać płatkami migdałowymi.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Oj tak, takiemu ciastu nie sposób się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńSzczególnie o tej porze roku! :)
UsuńNie ma to jak kawalek ciasta z jablkami i herbata z cytryna... :) Pyszne ciasto Komarko!
OdpowiedzUsuńTo prawda - takie najprostsze i swojskie jest najlepsze :)
UsuńPrzepiękne ☺ Muszę zrobić masę marcepanową i skosztować tego ciasta. Jabłkowe słodkości darzę wyjątkową sympatią. Zazdroszczę zbiorów 😉
OdpowiedzUsuńPolecam - bardzo fajnie smakuje takie marcepanowe ciasto. Myślę, że dobrze komponowałoby się też z innymi owocami, np. ze śliwkami :)
UsuńCiasto jest przepyszne ❤ Piekłam je trochę dłużej i musiałam zaimprowizować, ponieważ nie podałaś w przepisie ilości cukru 😉
UsuńO rany, przepraszam bardzo - rzeczywiście gdzieś mi uciekł ten cukier :-O Już uzupełniłam w przepisie i cieszę się bardzo, że poradziłaś sobie improwizując :)
UsuńJakie piękne ciasta pieczesz!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Zawsze miałam słabość do deserów ;)
Usuń