Ciastka dyniowo-serowe

30 października 2017

jesienne korzenne ciastka dyniowo-serowe

Ciasteczka dyniowe do podgryzania ze szklanką herbaty z cytryną, z kubkiem kawy korzennej czy gorącego mleka z miodem, z filiżanką gęstej czekolady albo kufelkiem grzanego wina; do skubania przy pogaduszkach z przyjaciółką albo do oglądania horrorów dla tych, co o tej porze roku lubią się bać :) To już trzecie ciastka dyniowe na moim blogu i dobrze pamiętam szczególnie te pierwsze - z żurawiną, rodzynkami i orzechami z czasów, kiedy dopiero nieśmiało zaczęłam eksperymentować z dynią. Były wielkim odkryciem - korzenne, mięciutkie i bardzo jesienne, pieczone kilka razy pod rząd, nie tylko przeze mnie, ale i przez moich znajomych, którym też bardzo smakowały. Jedno jest pewne - ciasteczka dyniowe nie nadają się do chrupania (przynajmniej do tej pory nie udało mi się takich upiec), bo dyniowy miąższ zawsze nadaje im charakterystyczną wilgotność i przyjemną miękkość, co nie przeszkadza mi ani trochę. Te dzisiejsze - ciastka dyniowo-serowe też są z tych aksamitnych i mięciutkich, choć wyglądają jak chrupiące herbatniki.

Jeżeli spadnie na Was nieplanowany obowiązek ugoszczenia np. halloweenowych gości, upieczenie tych ciastek nie zajmie Wam więcej niż godzinę. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i ulepić z ciasta spłaszczone kulki, które od razu wędrują do piekarnika. Nawet dekorowanie ich zajmuje chwilkę, bo ozdobną krateczkę odbiłam na cieście kratką do krojenia warzyw na sałatkę jarzynową :) Równie dobrze można zrobić to widelcem lub tłuczkiem do mięsa.

Te ciastka są w wersji bezglutenowej, ale mąkę kokosową można zastąpić zwykłą pszenną albo np. migdałową. Z dodatkiem śmietankowego serka kremowego smakują trochę jak sernik dyniowy.

jesienne korzenne ciastka dyniowo-serowe

jesienne korzenne ciastka dyniowo-serowe

Ciastka dyniowo-serowe:
(wg Divalicious Recipes)

1/2 szklanki + 2 łyżki mąki kokosowej,
1/2 szklanki puree z dyni (dynia ugotowana na parze i roztarta na puree),
1/3 szklanki cukru,
85 g serka śmietankowego, 
115 g miękkiego masła,
1 łyżeczka przyprawy do piernika,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
1/4 łyżeczki soli

Masło zmiksować z cukrem i solą. Dodać serek śmietankowy, puree z dyni, przyprawę do piernika i ekstrakt waniliowy. Zmiksować na jednolitą masę. Na końcu dodać mąkę kokosową i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przed pieczeniem można schłodzić w lodówce.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Zmoczonymi w zimnej wodzie rękoma formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę lekko spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożone papierem do pieczenia. Na ciastkach można zrobić dekoracyjny wzorek widelcem, tłuczkiem do mięsa lub kratką do krojenia warzyw :)

Piec około 20-25 minut, aż lekko zarumienią się na brzegach.

jesienne korzenne ciastka dyniowo-serowe

jesienne korzenne ciastka dyniowo-serowe

5 komentarzy

  1. Ciasteczka od Ciebie zawsze są trafione 🙂 Wszystkie które do tej pory piekłam były pyszne. Teraz kolej na te słoneczne ciacha 🙂

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak zwykle czapki z głów, jakie śliczne

    OdpowiedzUsuń
  3. wierzcie czy nie wierzcie ale dynie już mam zerwaną więc ciastka będą wcześniej

    OdpowiedzUsuń
  4. Co to za serek śmietankowy? Taki gęsty kanapkowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, może być zwykły serek twarożkowy kanapkowy, byle bez dodatków smakowych :)

      Usuń