Zmieniające się pory roku mogłabym zgadywać z zamkniętymi oczami. To fascynujące, jak wraz ze zmieniającą się pogodą za oknem, o 180 stopni zmienia się również smak. Jeszcze dwa, trzy tygodnie temu na obiad wystarczała mi sałatka ze świeżych warzyw, lekkie, szybkie makarony, czy pierożki z owocami, a teraz najchętniej nastawiłabym gar gorącego rosołu i zapiekała, co tylko się da, bo najbliższe mojemu smakowi są ciepłe, przyjemne dania prosto z pieca. Najlepiej, żeby z pieca wychodziło całe, "jednogarnkowe" danie, do którego wystarczy tylko podać miskę ryżu, jak ten kolorowy, pełen smaku i aromatu kurczak pieczony z ananasem, papryką i batatami.
Kurczak najpierw marynowany jest w jamajskiej paście jerk. Można użyć gotowej, ale łatwo i szybko można zrobić ją w domu z dostępnych u nas składników. Do tego kawałki świeżego ananasa, czerwonej papryki i słodkich ziemniaków, które teraz, jesienią można zastąpić dynią - wszystko pieczone razem z mięsem na jednej blasze, tak aby miks smaków i aromatów połączył się w jeden pyszny. Cała blacha soczystych kolorów jesieni prosto z pieca - o tej porze roku lubię to :)
Kurczak pieczony z ananasem:
(wg Good Food Magazine)
6 kawałków kurczaka (udka i podudzia),
1 limonka,
1 ananas,
1 czerwona papryka,
2 bataty lub połowa średniej wielkości dyni,
pasta jerk -
2 papryczki chili,
1 mały pęczek szczypiorku,
1 mała cebula,
1 ząbek czosnku,
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku,
1 łyżeczka soli,
1/2 łyżeczki pieprzu,
1/2 łyżeczki cukru,
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1/4 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
ryż z fasolą -
300 g ryżu,
400 g fasoli czarnej lub czerwonej z puszki,
1 łyżka oleju kokosowego
Przygotować pastę jerk - wszystkie składniki zmiksować blenderem lub utłuc w moździerzu.
Do pasty dodać sok i skórkę otartą z limonki. Powstałą pastą zamarynować kurczaka (najlepiej zrobić to wcześniej - 2-3 godziny przed pieczeniem).
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Obranego ananasa pokroić na małe kawałki. Obrane bataty lub dynię pokroić w kostkę, paprykę na kawałki. Wszystko rozłożyć na płaskiej blasze. Na wierzchu ułożyć kawałki kurczaka razem z marynatą. Przyprawić wszystko solą i pieprzem, blachę przykryć folią aluminiową i piec 30 minut.
Po tym czasie zwiększyć temperaturę pieczenia do 220 stopni, zdjąć folię, zamieszać warzywa z powstałym sosem i piec kolejne 30-40 minut, aż kurczak ładnie się zarumieni.
W międzyczasie ugotować ryż na sypko. Do gorącego, ugotowanego ryżu dodać fasolę i olej kokosowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z upieczonym kurczakiem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
To wspaniałe kolorowe danie będzie u mnie na weekend! 😋 Dokładnie tak jak piszesz, każdej porze roku towarzyszą inne upodobania ale to z korzyścią dla naszego zdrowia. Teraz będą rządzić dania rozgrzewające ☺ Jesień jest magiczna, mam nawet wrażenie, że w tym czasie można wyczarować najpyszniejsze dania roku 😉
OdpowiedzUsuńPrzepyszne danie ❤ Najpierw je się oczami by potem rozkoszować się jego smakiem 😋
UsuńJa też robiłam na weekend i już smakowało mi zanim spróbowałam - przez tę feerię energetycznych kolorów :) Masz rację, że to danie też do smakowania oczami :)
Usuńbardzo lubię to połączenie smaków
OdpowiedzUsuńJa też! To coś jak azjatycki sos słodko-kwaśny z kurczakiem - uwielbiam :)
UsuńNiesamowicie wyglada , kolorowo aleee polaczenie ananasow z jerk chicken mnie zaskakuje , ale w Twoim przepisie jest zmieniony sklad co napewno jest smaczniejsze i idealnie pasuje wlasnie ananasa ;) Hmmm ... kiedys wyprobuje ;)
OdpowiedzUsuńTo taka podwójnie egzotyczna wersja ;) Pasuje bardzo fajnie :)
UsuńWyglada pysznie.
OdpowiedzUsuńDzięki! Polecam do wypróbowania :)
UsuńJa też ciągle coś piekę; kurczaka robiłam już na milion chyba sposób, następnym razem wypróbuję ten :)
OdpowiedzUsuńTego właśnie szukałam na dziś ;) nie lubię udek kurczaka, czy jak użyję piersi pokrojonej w plastry piec tyle samo, czy krócej? :)
OdpowiedzUsuń