Granola aroniowa

22 września 2017

granola aroniowa pieczona z musem z aronii

Każdego roku o tej porze głowię się co zrobić z aronii. Mam świadomość niesamowitych właściwości zdrowotnych tego owocu i tego, że jest to chyba najbardziej niedoceniany super food. Ale aronia jednocześnie to bardzo niepokorny zawodnik - kwaśny, cierpki i twardy, niespecjalnie smaczny w słodkich przetworach (denerwują mnie te suche, cierpkie skórki) i wypiekach. Zwykle aroniowe dylematy kończą się produkcją soku z sokownika, który zapasteryzowany piję jako kompot lub koncentrat, rozcieńczany wodą mineralną przez całą zimę, zamiast soków z kartonu i kolorowych napojów, których nie kupuję od lat. Ale tym razem wymyśliłam jeszcze coś innego - aroniową granolę :)

Jakiś czas temu granolą pieczoną z musami owocowymi zachwyciła mnie Magda. Pomyślałam, że właśnie to może jest sposób na ujarzmienie aronii i bardzo dobrze myślałam :) Nie dość, że granola jest oryginalnie lekko różowa z wyglądu, to jeszcze świetnie komponuje się smakowo z resztą składników i mlekiem lub jogurtem. Będzie też fajnym dodatkiem do wypieków, np. do zapiekanych pod kruszonką owoców lub kruchego ciasta, a bonus w postaci dodatkowej porcji zdrowia przyda się na pewno.

Jeżeli też głowisz się, co zrobić z aronią, polecam również sprawdzony przepis na aronię do mięsa i serów.

granola aroniowa pieczona z musem z aronii

granola aroniowa pieczona z musem z aronii

Granola aroniowa:

2 szklanki płatków owsianych górskich,
1 szklanka płatków jaglanych błyskawicznych,
1 szklanka ekspandowanego ziarna quinoa (np. Soligrano Bio),
1/4 szklanki ziaren słonecznika,
1/4 szklanki ziaren sezamu,
1/2 szklanki orzechów,
1/2 szklanki rodzynek,
2 szklanki aronii,
5 łyżek miodu,
3 łyżki cukru brązowego,
1/3 szklanki oleju kokosowego,
1/4 łyżeczki soli

Odszypułkowaną i umytą aronię przełożyć do rondla z odrobiną wody na dnie. Gotować na małym ogniu 10-15 minut, aż owoce zaczną się rozpadać. Ugotowaną aronię przetrzeć przez gęste sitko.

Do dużej miski wsypać płatki owsiane, płatki jaglane i ekspandowaną quinoa. Dodać mus z aronii i dokładnie wymieszać. Dodać ziarna słonecznika, sezam i posiekane orzechy oraz cukier brązowy i sól.

Miód podgrzać lekko z olejem kokosowym i polać składniki suche. Wszystko dokładnie wymieszać i rozłożyć na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Rozgrzać piekarnik do 160 stopni. Piec 30-40 minut, aż granola będzie sucha i rumiana.
Zostawić do ostygnięcia na blasze.

Ostudzoną granolę połamać na kawałki i wymieszać z rodzynkami. Przełożyć do szklanego słoja.

granola aroniowa pieczona z musem z aronii

granola aroniowa pieczona z musem z aronii


5 komentarzy

  1. Dobry pomysł! Ponoć można suszyć aronię. Próbowałaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, suszona aronia też jest świetna - też można ją dodać do granoli. Suszyłam w suszarce do grzybów :)

      Usuń
  2. Pomysł w deseczkę, normalnie go chyba będę papugować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie mam ochotę na świeżą granolę, ale pozyskanie aronii może nie być łatwe. Samo zdrowie 😉

    OdpowiedzUsuń