Najważniejsze, aby warzywa były ugotowane al dente, bo nie ma nic gorszego od przegotowanej, rozpadającej się fasolki i mazistych ziemniaków w sałatce (dlatego też najlepiej wybrać ziemniaki odmiany sałatkowej). Dodałam też płatki nagietka, bo z kwiatów jadalnych to nagietki teraz królują w ogrodzie, a kwiaty w sałatce zawsze są fajnym akcentem. Nie są koniecznością - to tylko opcja i bez nich sałatka będzie tak samo smaczna, ale bardzo polecam.
Sałatka z fasolki szparagowej, ziemniaków i pomidorów:
400 g młodych ziemniaków,
200 g fasolki szparagowej,
200 g pomidorków koktajlowych,
4 jajka ugotowane na twardo,
1 cebula,
liście nagietka (opcjonalnie)
sos jogurtowo-majonezowy -
1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
1/2 szklanki majonezu,
1 łyżka musztardy,
1 mały ząbek czosnku,
1/2 łyżeczki soku z cytryny,
pieprz i sól
Ziemniaki ugotować w mundurka i po ostudzeniu pokroić w kostkę lub plastry.
Fasolkę szparagową ugotować al dente, aby była miękka, ale wciąż jędrna - pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Dwa jajka pokroić w kostkę, pozostałe dwa w ćwiartki.
Przygotować sos jogurtowo-majonezowy - jogurt dobrze wymieszać z majonezem i musztardą. Dodać sok z cytryny i drobno posiekany ząbek czosnku. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki delikatnie wymieszać z fasolką szparagową, cebulą i jajkami pokrojonymi w kostkę i wszystko lekko oprószyć solą i pieprzem. Dodać sos jogurtowo-majonezowy i jeszcze raz wszystko delikatnie wymieszać.
Dodać pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki i udekorować ćwiartkami jajek. Posypać płatkami nagietka.
Ja tez bardzo lubie salatke jarzynowa :) A ta salatka strasznie mi sie podoba. Wyglada tak, ze od razu ma sie ochote ja zjesc... :)
OdpowiedzUsuńI to jest idealna propozycja dla mnie 😊 Fasolki pod dostatkiem i to połączenie - idealne! Tak ją ukazałaś, że już same oczy jedzą. Zrobię ją szybciutko, tak jak serniczek miętowy 😊 Deski drewniane najlepsze!
OdpowiedzUsuńPiękna kompozycja na talerzu i deska tez piękna 😀
OdpowiedzUsuńŚwietnie mi pasowała ta sałatka z rybką na obiad. Pychotka 😋
OdpowiedzUsuń