Upieczone w okrągłej tortownicy, to ciasto może pełnić rolę lekkiego, malinowego tortu na kakaowym spodzie z ciasta ucieranego. Przyszło mi też do głowy, że można by wyciąć z niego małą obręczą cukierniczą bardzo dekoracyjne mini-torciki :) Ciasto daje sporo możliwości, bo jest naprawdę bardzo smaczne, nie za słodkie, za to mocno jogurtowe. I koniecznie malinowy sos do polania, dla zwieńczenia dzieła, który szybko i łatwo zrobić, przecierając podgrzane z cukrem maliny przez gęste sitko.
Jeszcze moja rada co do zmagań z żelatyną - kiedy dodana do jogurtu żelatyna okaże się za ciepła i powstaną gluty (co często mi się zdarza ;)), jogurt z żelatyną wystarczy leciutko podgrzać.
spód kakaowy -
125 g mąki,
25 g mąki ziemniaczanej,
1 kopiasta łyżka kakao,
100 g cukru,
60 g miękkiego masła,
3 jajka,
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukru z prawdziwą wanilią)
masa jogurtowa -
800 g jogurtu naturalnego,
400 ml schłodzonej śmietanki kremowej 30%,
120 g cukru,
7 łyżeczek żelatyny,
1/2 szklanki mleka,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
sok i skórka starta z połowy cytryny,
250 g świeżych malin,
60 g naturalnej galaretki malinowej lub malinowego coulis
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
Przygotować ciasto na spód - mąkę przesiać razem z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać resztę składników i wymieszać mikserem - najpierw na małych obrotach, później prze 2 minuty na najwyższych obrotach, aż masa będzie jednolita.
Dno foremki 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i rozsmarować równomiernie. Piec 15-20 minut. Upieczony spód wyjąć i ostudzić.
Przygotować masę jogurtową - jogurt wymieszać z cukrem, ekstraktem waniliowym i sokiem i skórką z cytryny.
Żelatynę dodać do zimnego mleka, a kiedy napęcznieje, podgrzewać, cały czas mieszając, aż do jej całkowitego rozpuszczenia (nie gotować!). Zestawić z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej.
W tym czasie ubić śmietankę kremową na sztywno.
Ostudzoną żelatynę dodać do jogurtu (najpierw rozprowadzić z kilkoma łyżkami jogurtu, po czym dodać do reszty).
Masę jogurtową z żelatyną delikatnie wymieszać z bitą śmietaną i wyłożyć na ostudzony spód kakaowy. Masę jogurtową posypać malinami (jeżeli masa szybko tężeje, część malin wcisnąć do środka). Ciasto schłodzić w lodówce przez przynajmniej 3 godziny.
Przed podaniem wierzch ciasta ozdobić galaretką malinową lub malinowym sosem.
To musi być niesamowite! <3
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/
Bardzo smaczne - polecam :)
UsuńPiękne ☺ Zachwyca!
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale! :)
OdpowiedzUsuńU w i e l b i a m ciasta jogurtowe ! Twoje zdjecia to poezja :) Wlasnie ! Ostatnio mi sie tak zrobilo kiedy dodalam zelatyne do jogurtu - zelatyna zbyt zimna bo dalam do lodowki i musialam wyrzucic ... dziekuje za info , nastepnym razem kiedy tak sie stanie wiem co zrobic
OdpowiedzUsuńDzięki! ;) Ja mam wiecznie jakieś przeboje z żelatyną i zawsze mam mały stres jak coś żelatynowego przygotowuję. Tutaj na szczęście udało się uratować sytuację ;)
UsuńWyglada pięknie !
OdpowiedzUsuńCudownie letnie ciacho,te kolory! Coś pięknego :)
OdpowiedzUsuńCzy można dać mrożone Maliny
OdpowiedzUsuńWspaniale ciasto dziękuję
OdpowiedzUsuń