Dopiero zaczęło się lato i wakacje, a za oknem leje i wieje! Jak to? Mam nadzieję, że nie będzie to jeden z tych lipców, kiedy pada nieustannie, a lato wraca dopiero w sierpniu, u progu jesieni... Dobrze, że wciąż są truskawki, bo truskawki to lato bez względu na pogodę. I ciasto z truskawkami - proste, domowe ciasto na niedzielę.
To ciasto maślano-śmietanowe ma dodatkowo warstwę serową i kruszonkę. Nie wymaga ucierania ani wyrabiania - najlepsze jest wtedy, kiedy tylko szybko zamiesza się je łyżką. Truskawki są wstępnie podgotowane i zagęszczone, więc nie trzeba się martwić, że obciążą ciasto nadmierną ilością soku i zrobi się zakalec. Już upieczone ciasto ozdobiłam świeżymi truskawkami - w końcu truskawek nigdy nie jest za dużo ;) Ciasto najlepiej smakuje na świeżo.
Ciasto truskawkowo-serowe:
(wg Food Wanderings)
ciasto maślane -
2 szklanki mąki,
2/3 szklanki cukru,
120 g zimnego masła,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
3/4 szklanki kwaśnej śmietany,
1 jajko,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
szczypta soli
masa serowa -
200 g kremowego serka śmietankowego,
1/4 szklanki cukru,
1 jajko
nadzienie truskawkowe -
300 g truskawek,
3 łyżki cukru,
3 łyżki wody,
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotować nadzienie truskawkowe - umyte i odszypułkowane truskawki pokroić w ćwiartki i razem z cukrem przełożyć do rondelka. Podgrzewać około 5 minut, aż truskawki puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i dodać do gotujących się truskawek. Gotować jeszcze 1-2 minuty mieszając, aż całość zgęstnieje (zrobi się kisiel). Odstawić do wystygnięcia.
Przygotować masę serową - zmiksować serek śmietankowy. Dodać cukier i jajko i jeszcze raz zmiksować do połączenia się składników.
Mąkę wymieszać z cukrem i dodać pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystko posiekać i opuszkami palców rozetrzeć masło z mąką i cukrem (można to zrobić w blenderze), aż powstanie kruszonka. Odsypać 3/4 kruszonki i odstawić.
Do reszty kruszonki dodać sodę i proszek do pieczenia oraz sól. W oddzielnej misce zmiksować jajko ze śmietaną i ekstraktem waniliowym. Dodać do składników suchych i wymieszać szybko łyżką (ciasto nie musi być gładkie i jednolite - powinno być gęste i grudkowate).
Rozgrzać piekarnik do 175 stopni.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Napełnić ciastem. Na ciasto wyłożyć masę serową. Na masę serową wyłożyć truskawki. Wszystko posypać kruszonką.
Piec około godzinę (do suchego patyczka)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Cudowne!
OdpowiedzUsuńU mnie wczoraj był lipiec słoneczny i letni, dzisiaj - deszczowo-jesienny. Ach, zwariować idzie!
Wspaniałe ciasto ♡ Za tydzień je wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńSmak tego ciasta jest cudowny ♡
UsuńAkurat zerwałam w ogrodzie dzban porzeczek i przeglądając Facebook zobaczyłam to zdjęcie. Wyglądało tak zachęcająco, że upiekłam od razu, tyle że właśnie w wersji porzeczkowej. Jeszcze nie próbowałam, ale pachnie pięknie! Z tym że kruszonki odłożyłam 1/4, a do 3/4 dodałam jajko i śmietanę, czy dobrze zrozumiałam? W każdym razie zalalca nie było;)pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że się udało :) Ja odsypałam 3/4 ciasta na kruszonkę, a do tego co pozostało dodałam resztę składników :)
Usuń20 cm tortownica jest raczej ciut mała. Moje ciasto ma jeszcze 20 minut do końca czasu pieczenia, a już "wyszło" :(
OdpowiedzUsuń