Czosnek niedźwiedzi ma to do siebie, że jest delikatniejszy w smaku i zapachu od czosnku pospolitego, a jego zapachu, za którym nie wszyscy przepadają, o wiele łatwiej się pozbyć. Bardzo fajnie komponuje się z gałką muszkatołową, koniecznie świeżo startą i maksymalnie aromatyczną. Razem ze śmietanką, szpinakiem, na plastrach ugotowanych ziemniaków, a wszystko posypane startym serem i zapieczone - to przepis na prostą, szybką i bardzo smaczną zapiekankę na obiad lub kolację. Taki wiosenny comfort food i bardzo udany początek romansu z czosnkiem niedźwiedzim ;)
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i czosnkiem niedźwiedzim:
(wg Claudia Boss-Teichmann "Czosnek niedźwiedzi")
750 g ziemniaków (najlepiej sałatkowych),
200 g liści szpinaku,
100 g liści czosnku niedźwiedziego,
2 cebule szalotki,
40 g masła,
200 ml śmietanki kremowej 30%,
1 jajko,
50 g twardego sera (parmezanu lub grana padano),
świeżo starta gałka muszkatołowa,
sól i pieprz
Wyszorowane ziemniaki ugotować ze skórką w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić.
Umyte liście czosnku niedźwiedziego i szpinaku pozbawić ogonków. Czosnek pokroić na paski, szalotkę posiekać w drobną kostkę.
Na rozgrzanej patelni stopić 30 g masła i zeszklić cebulę. Dodać szpinak i czosnek i chwilę mieszając przesmażyć, aż liście zmiękną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Jajko wymieszać ze śmietanką i dodać do warzyw na patelni razem z pozostałym masłem.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w plastry. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć nimi dno tak, aby plasterki zachodziły na siebie. Wyłożyć na nie warzywa ze śmietaną i posypać startym serem.
Piec około 15-20 minut do czasu, aż nadzienie się zetnie.
Fajne wiosenne danko.
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda! ;-)
OdpowiedzUsuńAch ten cudny czosnek niedźwiedzi...<3
OdpowiedzUsuńDziękuję za pomysł na obiad!
OdpowiedzUsuń