Przepis odtwarzałam z głowy, więc nie jest to wierna kopia, ale smak dokładnie ten sam. Szczególnie sos wyszedł inny na oko - tamten był prawdopodobnie zemulgowany większą ilością tłuszczu, bo nie był przezroczysty i był bardziej zawiesisty. Ja zrobiłam swój sos na bazie karmelu i ten wizualnie podoba mi się bardziej :) Takie pierożki można podać dodatkowo z filecikami pomarańczy. Bardzo przyjemny deser dla każdego, który bardzo polecam :)
Pierogi z serem i sosem pomarańczowym:
ciasto -
500 g mąki pszennej,
1 jajko,
1 łyżeczka oleju rzepakowego,
szczypta soli,
ok. 250 ml ciepłej wody
nadzienie -
400 g twarogu,
4 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego,
2 żółtka,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
sos pomarańczowy -
sok wyciśnięty z 2 dużych pomarańczy,
skórka otarta z 1 pomarańczy,
4 łyżki cukru,
2 łyżki masła
Przygotować ciasto - mąkę wymieszać z solą, dodać jajko, olej i stopniowo dodawać wodę, zagniatając. Ciasto musi być jednolite, miękkie i elastyczne. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką lub folią i odstawić na 30 minut.
W tym czasie przygotować nadzienie - twaróg dobrze rozetrzeć widelcem lub przecisnąć przez praskę (można też raz zmielić). Dodać żółtka, cukier puder i cynamon i jeszcze raz dobrze wszystko rozetrzeć i wymieszać (najlepiej spróbować i ewentualnie dodać więcej cukru, jeżeli lubisz słodsze nadzienie). Na końcu dodać skórkę cytrynową.
Ciasto rozwałkować na cienki placek. Wykrawać kółka. Na środek każdego kółka nałożyć łyżeczkę nadzienia serowego i dokładnie skleić brzegi.
Pierogi gotować w osolonej wodzie około 3-4 minuty od czasu, kiedy wypłyną na powierzchnię.
Przygotować sos pomarańczowy - do płaskiego rondla nasypać cukier, postawić na ogniu i podgrzewać do skarmelizowania (musi osiągnąć bursztynowy kolor). Dodać sok i skórkę z pomarańczy. Dalej gotować na małym ogniu, aż sok zredukuje się (zajmie to około 10 minut).
Dodać masło i pogotować jeszcze chwilę, aż składniki się połączą, a sos lekko zgęstnieje.
Sosem polać ugotowane pierożki.
Jakie piękne i precyzyjne!💟 Wow! Wiem kto się w domu ucieszy
OdpowiedzUsuń- wszyscy ! W jaki sposób robisz te cudne falbaniaste brzegi?
Dzięki! :) Falbanki robię tak, że najpierw sklejam brzegi pieroga normalnie, a potem robię taką zakładkę kciukiem. Strasznie długo nie mogłam pojąć, jak to się robi, a potem raz mi się udało i od tamtej pory potrafię je zrobić z zamkniętymi oczami :) Przy klejeniu następnych pierogów postaram się nagrać filmik - może pomoże :)
UsuńByłoby super 😍
UsuńPycha!
OdpowiedzUsuńBoskie!
OdpowiedzUsuńPoproszę pierożka ;)
Bardzo proszę :) Z tej porcji wychodzi ich cała masa :)
UsuńJak one wspaniale wyglądają ! I jakie piękne zdjęcie, jak namalowane :).
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńOMG ! Pierogi tooo ja u w i e l b i a m ! Aaaa jeszcze na slodko z taaakim sosem , oh tooo dopiero musi byc rewelacyjny smak !
OdpowiedzUsuńA powiedz mi prosze , ops , napisz jaki jest receptura na zrobienie tak ladych idelanie rownych pierogow ? Nie wspomne o tej "koronce" ! Nie u miem tak ladnie stworzyc pierogow , aleee to nic ... kiedy zrobie to sie pochwale , bo to pewne jak nic ! Tylko na wene Tworcza zaczekam ;)
Wracam popatrzec na pierozki i ... ;)
Komarko, masz rację pisząc że sos dobrze im robi. Jest bajeczny! Połączenie idealne!😍
OdpowiedzUsuńZrobiliśmy się w firmie głodni! Mniam.
OdpowiedzUsuńDobrochna z EMOI