Niektóre przepisy sugerują zmiksowanie ananasa na papkę razem z bananami. Ja pokroiłam je tylko na małe kawałki, które pozostały soczyste i apetycznie wyglądające w przekroju. Najważniejsze, aby osączyć je dobrze z syropu - inaczej ciasto będzie ciężkie i mało puszyste. To ciasto z rodzaju tych ulubionych, co to trzeba tylko zamieszać łyżką, więc nie zajmie dużo czasu w kuchni. Bo w końcu teraz najważniejsze jest to, aby nacieszyć się nareszcie w pełni wiosenną pogodą! :)
Ciasto ananasowe:
225 g mąki,
100 g cukru brązowego,
2 jajka,
180 ml oleju,
puszka ananasów w syropie,
60 ml syropu ananasowego,
2 duże, dojrzałe banany (o wadze mniej więcej 450 g),
45 g wiórków kokosowych,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
szczypta soli
krem twarożkowy:
200 g serka śmietankowego,
30 g miękkiego masła,
1/3 szklanki cukru pudru,
2 łyżeczki soku z cytryny
Ananasy dobrze osączyć z syropu. Jeżeli są w krążkach, pokroić na małe kawałki.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier, wiórki kokosowe i przyprawy.
W oddzielnej misce lekko rozbić widelcem jajka, dodać rozgniecione na papkę banany, syrop ananasowy i olej.
Drewnianą łyżką wymieszać składniki suche z mokrymi i dodać na końcu kawałki osączonego ananasa.
Kwadratową (23 x 23 cm) lub małą prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ciastem. Piec około 40 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjąć i ostudzić.
Przygotować krem twarożkowy - miękkie masło utrzeć z serkiem śmietankowym. Dodać cukier puder i sok z cytryny, utrzeć na puszysty krem. Krem rozsmarować na cieście.
Wygląda pysznie! Wykonanie cudowne 😍
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne!!!! Zrobiłam w fomie babeczek!!! <3
OdpowiedzUsuń