Jajka faszerowane z awokado wystąpiły już kiedyś na blogu w wersji z dodatkiem wędzonego łososia i rzeżuchy. Te tutaj są prostsze - do miąższu awokado dodany jest tylko ząbek czosnku, zielona papryczka chili i natka pietruszki (zamiast niej można dodać natkę kolendry). Ten piękny, soczyście zielony kolor farszu zachował się dlatego, że do nadzienia nie dodałam żółtek - farsz z awokado położony jest na całych połówkach ugotowanych na twardo jajek. Jeszcze tylko szczypta płatków chili i parę kiełków na wierzch i smaczne, zdrowe świąteczne danie i jednocześnie ozdoba stołu gotowe :)
Jajka faszerowane awokado:
6 jajek ugotowanych na twardo,
1 dojrzałe awokado,
1 ząbek czosnku,
1/2 małej zielonej papryczki chili,
1 i 1/2 łyżki soku z cytryny,
1 łyżka oliwy z oliwek,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku,
płatki chili i kiełki do dekoracji
Ugotowane i ostudzone jajka obrać ze skorupek i pokroić na połówki.
W blenderze zmiksować miąższ awokado, czosnek, posiekaną papryczkę chili, natkę pietruszki, sok z cytryny i oliwę. Kiedy masa będzie gładka, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Nadzienie z awokado nakładać na połówki jajek łyżką lub wycisnąć z rękawa cukierniczego z dekoracyjną końcówką. Każdą połówkę jajka oprószyć szczyptą płatków chili i położyć na niej kilka kiełków.
Jajka najlepiej faszerować tuż przed podaniem.
Na pewno pyszne
OdpowiedzUsuńCzuję się jakbyś zrobiła je specjalnie dla mnie ;) Trafione w 10-tkę ;)
OdpowiedzUsuńSą piękne! I musiały być obłędnie pyszne, uwielbiam połączenie jajek i awokado :)
OdpowiedzUsuń