Jajka faszerowane awokado

6 kwietnia 2017

wielkanocne jajka faszerowane awokado z dodatkiem chili

Lubię, kiedy na wielkanocnym stole jest dużo zieleni. Gałązki bukszpanu, doniczka z rzeżuchą, koszyczek ze święconką przybrany pierwszymi wiosennymi kwiatkami, sałaty z zielonymi kiełkami. W tym roku zieleni będzie jeszcze więcej z racji późnych świąt i tego, że tej świeżej w ogrodzie jest już całkiem sporo. Ale co tam - dorzucę jeszcze faszerowane jajka z zielonym awokado.

Jajka faszerowane z awokado wystąpiły już kiedyś na blogu w wersji z dodatkiem wędzonego łososia i rzeżuchy. Te tutaj są prostsze - do miąższu awokado dodany jest tylko ząbek czosnku, zielona papryczka chili i natka pietruszki (zamiast niej można dodać natkę kolendry). Ten piękny, soczyście zielony kolor farszu zachował się dlatego, że do nadzienia nie dodałam żółtek - farsz z awokado położony jest na całych połówkach ugotowanych na twardo jajek. Jeszcze tylko szczypta płatków chili i parę kiełków na wierzch i smaczne, zdrowe świąteczne danie i jednocześnie ozdoba stołu gotowe :)

wielkanocne jajka faszerowane awokado z dodatkiem chili

wielkanocne jajka faszerowane awokado z dodatkiem chili

Jajka faszerowane awokado:

6 jajek ugotowanych na twardo,
1 dojrzałe awokado,
1 ząbek czosnku,
1/2 małej zielonej papryczki chili,
1 i 1/2 łyżki soku z cytryny,
1 łyżka oliwy z oliwek,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku,
płatki chili i kiełki do dekoracji

Ugotowane i ostudzone jajka obrać ze skorupek i pokroić na połówki.

W blenderze zmiksować miąższ awokado, czosnek, posiekaną papryczkę chili, natkę pietruszki, sok z cytryny i oliwę. Kiedy masa będzie gładka, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Nadzienie z awokado nakładać na połówki jajek łyżką lub wycisnąć z rękawa cukierniczego z dekoracyjną końcówką. Każdą połówkę jajka oprószyć szczyptą płatków chili i położyć na niej kilka kiełków.

Jajka najlepiej faszerować tuż przed podaniem.

wielkanocne jajka faszerowane awokado z dodatkiem chili

wielkanocne jajka faszerowane awokado z dodatkiem chili


3 komentarze

  1. Na pewno pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. Czuję się jakbyś zrobiła je specjalnie dla mnie ;) Trafione w 10-tkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Są piękne! I musiały być obłędnie pyszne, uwielbiam połączenie jajek i awokado :)

    OdpowiedzUsuń