Jaki to stareńki przepis! Pamiętam, jak popularny był w czasach, kiedy coś takiego jak cydr na naszym rynku było zupełnie niedostępne (czyli jakieś 10 lat temu). Trzeba było kombinować i oszukiwać go jabłkowym piwem Redds :) Na szczęście wszystko się zmieniło i w rodzajach cydrów na sklepowych półkach można teraz przebierać jak w ulęgałkach, choć wciąż brakuje mi tych bardziej wytrawnych, na wzór cydrów brytyjskich. W każdym razie kurczaka w cydrze można w końcu przygotować bez zastępników, a naprawdę warto - to jedno z Top10 "kurzęcych" dań na mojej osobistej liście.
Jest to przepis francuski i oprócz cydru, zaleca też flambirowanie mięsa z użyciem calvadosu. Robiłam kurczaka pomijając tę część, więc nie przejmujcie się, jeżeli nie macie akurat pod ręką calvadosu - danie i tak będzie bardzo smaczne. Pieczarki i sos cydrowy zaciągnięty śmietaną fantastycznie pasują do kurczaka i karmelizowanych krążków jabłka. Według mnie tego sosu zawsze jest za mało, więc przygotujcie sobie na wszelki wypadek dodatkową porcję pieczarek i śmietany ;) Kurczak w cydrze można podać z ugotowanym na sypko ryżem lub ziemniakami - w obu wersjach smakuje równie dobrze.
Kurczak w cydrze z sosem pieczarkowym:
(wg Le Cordon Bleu - Potrawy z kurczaka)
1 kurczak lub ulubione części kurczaka (ok. 1,8 kg),
60 g masła,
60 ml calvadosu (opcjonalnie),
2 szalotki lub 1 średnia cebula,
200 g pieczarek,
250 ml śmietany,
500 ml cydru,
jabłka (po 1 na osobę),
4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól i pieprz
Kurczaka podzielić na części i natrzeć solą i pieprzem. Połowę masła z odrobiną oleju rozgrzać na głębokiej patelni i obsmażyć kurczaka, aż lekko zbrązowieje. Odlać nadmiar tłuszczu z patelni i ponownie ułożyć na niej kawałki kurczaka.
Jeżeli używasz calvadosu - teraz należy polać nim kurczaka i podpalić zapałką.
Na patelnię dodać posiekaną szalotkę lub cebulę i kiedy zeszkli się, wlać cydr, patelnię przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu około 15 minut (aż kurczak będzie miękki), odwracając co jakiś czas mięso.
W tym czasie na oddzielnej patelni, na pozostałym maśle usmażyć pieczarki pokrojone w plastry. Przełożyć je do kurczaka, dodać śmietanę i dusić na małym ogniu, bez przykrywania, do czasu, aż sos zredukuje się i lekko zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Umyte jabłka wraz ze skórką wydrążyć i pokroić w plastry. Obsmażyć na patelni na odrobinie masła z obu stron.
Kurczaka podawać z plastrami jabłek, sosem pieczarkowym, posypanego natką pietruszki.
ale to smakowicie wygląda
OdpowiedzUsuńMuszę potwierdzić, że i smakuje podobnie :) Bardzo smaczny kurczak.
UsuńAleż to danie musi pięknie pachnieć! :-)
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisałam, bo kurczaka i sos pieczarkowy uwielbiam; z przyjemnością wypróbuję w takiej wersji :)
OdpowiedzUsuń