Sernik bożonarodzeniowy

14 grudnia 2016

sernik bożonarodzeniowy piernikowo-marcepanowy z galaretką z wina korzennego

Wszystkie smaki i aromaty świąt w jednym - taki powinien być sernik bożonarodzeniowy. No dobra, nie znajdziecie tam smaku karpia, barszczu i kapusty z grzybami, ale marcepanowo-piernikowa masa serowa, aromatyczny spód z pierniczków i lustrzana galaretka z korzennego wina na grzańca - to niemal cały klimat Bożego Narodzenia na słodko. Do tego rubinowe pestki granatu, które błyszczą jak choinkowe światełka i zielone gałązki rozmarynu w połyskującym, kryształowym cukrze jako dekoracja, to kolory których nie można pomylić z żadnymi innymi świętami.

Sernik można upiec w kąpieli wodnej, wstawiając tortownicę do większego naczynia, wypełnionego gorącą wodą do wysokości mniej więcej połowy wysokości tortownicy, żeby był bardziej kremowy. Ja piekłam tradycyjnie, na kratce z parującą wodą w żaroodpornym naczynku, postawionym na dnie piekarnika, dzięki czemu wyszedł dobrze upieczony i sernik i spód (nie przepadam za bardzo wilgotnym, mazistym spodem ciasteczkowym). Na galaretkę wykorzystałam lidlowego grzańca Christkindl Glühwein, ale równie dobrze można użyć inne czerwone wino, podgrzane wcześniej z przyprawami korzennymi i odrobiną miodu.

sernik bożonarodzeniowy piernikowo-marcepanowy z galaretką z wina korzennego

sernik bożonarodzeniowy piernikowo-marcepanowy z galaretką z wina korzennego

Sernik bożonarodzeniowy:

spód - 
200 g kruchych, nielukrowanych pierniczków typu Spekulatius
(można zastąpić herbatnikami kakaowymi, wymieszanymi z łyżeczką przyprawy do piernika),
70 g stopionego masła

masa serowa - 
800 g twarogu trzykrotnie mielonego,
180 g cukru,
150 g masy marcepanowej,
200 g kwaśnej, gęstej śmietany,
3 jajka,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
1 łyżka melasy,
1 łyżeczka przyprawy do piernika,
50 g miękkich pierniczków typu katarzynki, nielukrowanych i bez czekolady

galaretka - 
250 ml czerwonego wina korzennego do grzańca,
1,5 łyżeczki żelatyny

Kruche pierniczki zmielić i wymieszać ze stopionym masłem.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i dno wykleić masą z pierniczków i masła. Schłodzić w lodówce.

Twaróg, cukier i masę marcepanową wymieszać mikserem na gładką masę. Ciągle ucierając, do masy twarogowej dodawać po jednym jajku. Na końcu dodać śmietanę i mąkę ziemniaczaną.

Masę sernikową podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać melasę, przyprawę do piernika i pokruszone, miękkie pierniczki.

Rozgrzać piekarnik do 170 stopni. Na dno piekarnika postawić żaroodporne naczynie z gorącą wodą.
Na schłodzony spód wylać białą masę sernikową, a na nią masę piernikową. Piec 50 minut.
Ostudzić w uchylonym piekarniku, a kiedy sernik wystygnie, schłodzić go w lodówce.

Przygotować galaretkę - żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. Wino wlać do rondelka i podgrzać, uważając, żeby się nie zagotowało. Do gorącego wina dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, do jej całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić i tężejącą galaretką zalać wierzch schłodzonego sernika.

Przed podaniem udekorować ziarenkami granatu i gałązkami rozmarynu.

sernik bożonarodzeniowy piernikowo-marcepanowy z galaretką z wina korzennego

sernik bożonarodzeniowy piernikowo-marcepanowy z galaretką z wina korzennego

15 komentarzy

  1. Bajeczny 🍰 Taki sernik to dopiero robi wrażenie :) Już w planie świątecznym mam jedno Twoje ciasto...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, a które ciasto? :)

      Usuń
    2. Przepyszne marchewkowe z serem w środku 😋To miłość od pierwszego kęsa 😉

      Usuń
    3. To marchewkowe też ma korzenną "piernikową" nutę, więc ja święta dobrze pasuje :)

      Usuń
  2. Na pewno pięknie pachnie ten sernik. Koniecznie muszę zajrzeć do innych twoich ciast. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie smakowite połączenie! Idealne na święta:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się niesamowicie! :-) Śliczne, a do tego pewnie mega smaczne. :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialne połączenie smaków! No i wygląda jak z żurnala :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy można zamiast 800g sera i 200g śmietany dać 1kg sera z Piątnicy? (ma 18% tłuszczu)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale konsystencja sernika będzie trochę bardziej zwarta.

      Usuń
  7. Pisałam jeszcze jeden komentarz, ale gdzieś go wcięło ;)
    Mam masę marcepanową, która jest bardzo zwarta. Czy przed wmieszaniem jej do sernika należy ją pokroić/podgrzać/zetrzeć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O rany, przepraszam Cię, gdzieś umknął mi Twój komentarz. Marcepan można lekko podgrzać, wtedy rozpuści się, albo zetrzeć na tarce :)

      Usuń