Włoska tarta dyniowa. Torta di zucca

24 października 2016

włoska tarta dyniowa na cieście francuskim torta di zucca

Ostatni tydzień października przywitał mnie mroczną pogodą od samego rana - nie bardzo optymistyczną, choć całkiem adekwatną dla przełomu października i listopada. Odpowiedni anturaż dla wytaczających się zewsząd pękatych dyń - widzę je w witrynach sklepowych, w przydomowych ogródkach, na parapetach okien. Tak, to ich czas. W najbliższych dniach będą zdobić, straszyć i mam nadzieję, że też smakować :) Żeby umilić sobie i Tobie ten mroczny, jesienny czas, proponuję rozkroić jedną z dyń i upiec smaczną, słodką, nieskomplikowaną włoską tartę dyniową.

Torta di zucca może być pieczona bez ciasta - wówczas dodaje się do niej mąkę i migdałowe ciasteczka amaretti. Może być, na wzór tarty amerykańskiej, pieczona na kruchym spodzie lub w cieście francuskim. Wybrałam właśnie ciasto francuskie z puszystym dyniowym nadzieniem, z dodatkiem imbiru i cynamonu (dzięki temu dynia nie jest mdła). Proste i bardzo smaczne. Ważne, żeby formę z tartą ustawić na najniższym poziomie drabinek piekarnika, aby spód miał szansę dobrze się dopiec. Tarta dyniowa jest najsmaczniejsza zaraz po upieczeniu, kiedy ciasto francuskie jest chrupiące.

włoska tarta dyniowa na cieście francuskim torta di zucca

włoska tarta dyniowa na cieście francuskim torta di zucca

Włoska tarta dyniowa:

500 g miąższu dyni,
500 ml mleka,
100 g cukru,
3 jajka,
3 łyżki stopionego masła,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1/2 łyżeczki startego świeżego korzenia imbiru (lub imbiru w proszku),
szczypta soli,
500 g ciasta francuskiego

Dynię pokroić w małą kostkę i włożyć do garnka. Zalać mlekiem i gotować około 15 minut do miękkości. Ugotowaną dynię odcisnąć lekko z nadmiaru mleka i rozgnieść widelcem, jeżeli nie rozgotowała się całkowicie. Zostawić do ostygnięcia.

Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodać mało, cynamon i imbir oraz dynię i wszystko dokładnie wymieszać.

Białka ubić z solą na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą dyniową.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

Ciasto francuskie podzielić na 2 części i każdą rozwałkować cienko. Jednym kawałkiem wyłożyć natłuszczony spód do tarty o średnicy około 28 cm. Wypełnić masą dyniową i przykryć drugim krążkiem ciasta.

Formę ustawić na najniższym poziomie drabinek piekarnika. Piec około 55 minut. Jeżeli wierzch zacznie mocno się spiekać, luźno przykryć folią aluminiową.

włoska tarta dyniowa na cieście francuskim torta di zucca

włoska tarta dyniowa na cieście francuskim torta di zucca

6 komentarzy

  1. Dopracowana w każdym calu :) Piękna! Chętnie ją przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta tarta totalnie mnie oczarowała :) Jest przepyszna. Wspaniały przepis!

      Usuń
  2. Muszę zgłębić temat tej tarty! To mega ciekawy przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tarta wygląda obłędnie! :)
    Fantastyczny przepis! *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. To cudowne nadzienie w słonecznym kolorze poprawi humor w najpochmurniejszy dzień :)

    OdpowiedzUsuń