Papryka faszerowana mielonym mięsem z ryżem i wołowiną

5 września 2016

papryka faszerowana mielonym mięsem z ryżem i wołowiną zapiekana z mozzarellą

Wrzesień i zapiekana papryka faszerowana. O tej porze jest najlepsza - soczysta i dojrzała, do tego najtańsza w całym roku. Pamiętam wrześniową samochodową wyprawę do Turcji, przejazd przez Węgry i paprykowe pola, gdzie przy drogach można było kupić olbrzymie worki papryki. Sprzedaż na sztuki nie wchodziła w grę. Nic dziwnego, że Węgrzy potrafią zamienić paprykowe dania i przyprawy w prawdziwą sztukę. To właśnie tam jadłam najlepszy w moim życiu paprykowy gulasz i zupę gulaszową. Na gulasz przyjdzie pora, kiedy na dobre rozpanoszy się jesień - teraz proponuję nafaszerować paprykę tym co lubisz najbardziej.

Bo papryka ma to do siebie, że świetnie komponuje się i z innymi warzywami, ryżem, kaszami i z mięsem. Można dowolnie żonglować składnikami i przyprawami. Ja lubię najbardziej paprykę faszerowaną chudym mięsem mielonym w połączeniu z ryżem, który można zastąpić też kaszą bulgur lub inną ulubioną, pomidorami, świeżymi ziołami i ostrym dodatkiem w postaci papryczki chili. Zapieczona z mozzarellą jest pysznym, sytym i pożywnym daniem. A te kolory- wszystkie kolory późnego lata na talerzu.

papryka faszerowana mielonym mięsem z ryżem i wołowiną zapiekana z mozzarellą

papryka faszerowana mielonym mięsem z ryżem i wołowiną zapiekana z mozzarellą

Papryka faszerowana mielonym mięsem z ryżem i wołowiną:

6 średniej wielkości słodkich papryk,
ok. 400 g chudej mielonej wołowiny,
1 i 1/2 szklanki ugotowanego ryżu lub kaszy bulgur,
1 cebula,
2 duże ząbki czosnku,
5-6 pieczarek,
1/3 szklanki kukurydzy (z puszki lub świeżej ugotowanej),
4 pomidory (świeże lub z puszki),
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1 łyżka oregano,
2 łyżki posiekanych liści bazylii,
3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
1/2 łyżeczki płatków chili,
1 kula sera mozzarella,
sól i pieprz

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Papryki umyć, odkroić górne części i oczyścić z gniazd nasiennych. Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, środki skropić oliwą i lekko oprószyć solą. Do naczynia z paprykami wlać 1/4 szklanki wody i wstawić do piekarnika na około 25 minut.

W tym czasie przygotować nadzienie - na dużej patelni rozgrzać trochę oleju. Wrzucić mięso mielone i smażyć mieszając, aż zmieni kolor na szary. Dodać posiekaną cebulę i czosnek i smażyć razem z mięsem, aż warzywa się zeszklą. Dodać pokrojone w półplasterki pieczarki, oprószyć lekko solą i smażyć dalej. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i koncentrat pomidorowy oraz płatki chili i oregano. Dusić wszystko na małym ogniu około 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż pomidory odparują. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać kukurydzę, bazylię i natkę pietruszki oraz ryż lub kaszę. Wszystko dokładnie wymieszać.

Podpieczone papryki napełnić gorącym farszem i wstawić do pieca na kolejne 30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia każdą paprykę posypać porwaną na kawałki mozzarellą.

papryka faszerowana mielonym mięsem z ryżem i wołowiną zapiekana z mozzarellą

papryka faszerowana mielonym mięsem z ryżem i wołowiną zapiekana z mozzarellą

4 komentarze

  1. zaczarowały mnie zdjęcia... kolorystyka i wyobrażenie smaku... mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mutlaka deneyeceğim..Süper görünüyor...Sevgiler

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja uwielbiam nadziewaną paprykę, niestety moi domownicy jakoś bardzo za nią nie przepadają, więc robię ją tylko wtedy, kiedy mam dużo gości w domu na obiad;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio nas wzięło na faszerowanie wszystkiego co się da, więc chętnie się za ten przepis zabierzemy :)
    Kochamy takie kolory na zdjęciach ^^

    OdpowiedzUsuń