Dla tych, którzy zamiast delikatnego puszystego ciasta ucieranego, wolą chrupiące, cieniutkie z dużą ilością soczystych owoców, idealnym ciastem na przywitanie jesieni jest paj. Paj to anglosaski kuzyn naszej szarlotki i ogólnie kruchego ciasta z nadzieniem. Ciasto na paj jest super proste - bez dodatku jajek i cukru, zwykle składa się tylko z mąki, masła, soli i wody. Wałkowane cieniutko, aby po upieczeniu było chrupiące i stanowiło tylko ramkę dla głównego bohatera - zwykle owoców, wymieszanych z cukrem, przyprawami korzennymi, bakaliami, orzechami, w zależności od ich rodzaju. Bo paj to bardzo szeroka kategoria ciast, nie tylko słodkich - dawno odkryto, że w proste, kruche ciasto można zapakować najróżniejsze owoce, ale też i mięso, warzywa lub sery. Najpopularniejszym i moim ukochanym i zdecydowanym numerem jeden jest staroangielski paj jabłkowy, ale tak samo smaczny i efektowny może być paj śliwkowy, brzoskwiniowy, morelowy czy wiśniowy. Teraz królują węgierki, więc mój piekarnik najczęściej okupuje paj śliwkowy, na trochę innym niż klasyczne, fantastycznym cieście serowym.
Ciasto serowe to takie samo proste ciasto kruche na paj, tylko z dodatkiem gładkiego serka śmietankowego. Poza tym, że po upieczeniu jest chrupiące, dodatkowo jeszcze lekko listkuje. Jest bardzo plastyczne, świetnie zagniata się, wałkuje i pozwala na wycinanie kształtów, jeżeli ktoś ma ochotę ozdobić paj fantazyjnie. Tak samo jak zwykłe kruche lubi zimno, więc po zagnieceniu koniecznie trzeba je schłodzić, a później raz jeszcze przed pieczeniem, kiedy uformujemy już cały paj. Lubi też być pieczone w wysokiej temperaturze, a już po schłodzeniu (chociaż ciastu rzadko udaje się przetrwać tak długo ;)) pozostaje kruche i chrupiące, nawet następnego dnia.
Paj śliwkowy:
ciasto serowe -
250 g mąki,
230 g serka śmietankowego,
170 g masła,
1 łyżeczka drobnej soli
nadzienie -
900 g śliwek (najlepiej węgierek),
1/2 szklanki cukru brązowego,
30 g (niecałe 1/4 szklanki) mąki (pół na pół pszennej i ziemniaczanej),
1/2 łyżeczki kardamonu,
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią,
szczypta cynamonu,
dodatkowo -
1 jajko do smarowania,
1 łyżka grubego cukru
Składniki na ciasto przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i chłodzić w lodówce około 2 godziny.
W tym czasie przygotować nadzienie - śliwki wypestkować i pokroić na ćwiartki. Dodać kardamon, cynamon i skropić ekstraktem waniliowym. Tuż przed formowaniem paja śliwki wymieszać z cukrem i mąkami.
Schłodzone ciasto podzielić na pół. Jedną część rozwałkować i wykleić nim dno i boki formy o średnicy 23 cm. Napełnić śliwkami. Drugą część ciasta rozwałkować na taką samą grubość. Wyciąć paski na kratkę lub przykryć całym krążkiem ciasta, wycinając w środku otwór, aby mogła wydobywać się para. Uformowany paj wstawić do lodówki na 15 minut.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Wierzch schłodzonego ciasta posmarować rozmąconym jajkiem i posypać grubym cukrem.
Piec 50 minut, aż ciasto będzie mocno zarumienione (jeżeli wierzch wcześniej spieka się zbyć mocno, przykryć luźno folią aluminiową.
Paj najlepiej piec na najniższym poziomie piekarnika, aby dobrze zapiekł się spód ciasta.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Fantastyczny! Az slinka leci... :) A ciasto wyglada na mega chrupiace...mniam :)
OdpowiedzUsuńTakiego nie próbowałam, koniecznie do zrobienia w tygodniu ;)
OdpowiedzUsuńWygląda na mega chrupiące :)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda :) Piękne zdjęcia :) Koniecznie do zrobienia!
OdpowiedzUsuńZrobiłam i napiszę szczerze: jestem ZACHWYCONA :) Nie pamiętam kiedy jadłam tak pyszne ciasto..ba nie wiem czy kiedykolwiek jadłam TAK pyszne :) Wyglądem przypomina tartę, jest od niej jednak wg mnie o niebo lepsza, przypomina mi troszkę ciasto francuskie...
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :) Ja piekłam go parę razy pod rząd, bo tak szybko znikał :) A ciasto rzeczywiście przypomina francuskie przez to listkowanie.
UsuńSmakowało fantastycznie. Co prawda sok z owoców zatopił cały spód, ale i tak wyszło przepyszne. Dziękuję za przepis.^^
OdpowiedzUsuńCieszę się :) Ja ten paj piekę zawsze na najniższej kondygnacji piekarnika, a po wyłączeniu pieca stawiam foremkę na gorące dno - wtedy i spód dopieka się na chrupiąco :)
UsuńObserwuję Pani bloga od jakiegoś czasu i wypróbowałam ten przepis jest super naprawdę polecam korci mnie żeby zrobić to ciasto w wersji wytrawnej np z serem i pieczarkami. pozdrawiam serdecznie Iwona:)
OdpowiedzUsuńRobiłam paj kilka razy ale tylko za pierwszym razem ciasto wyszło chrupiące i układało się w warstwy jak francuskie. Co mogę źle robić?
OdpowiedzUsuńTrudno powiedzieć, ale może ciast było za długo wyrabiane? Bardzo ważne jest też mocne schłodzenie i włożenie ciasta do gorącego piekarnika.
UsuńDzień dobry, czy ten serek śmietankowy to np. twaróg sernikowy Piątnicy? Pytam, bo mam obawy, ze ciasto może być za rzadkie z jego wykorzystaniem. Pozdrawiam, Agnieszka :)
OdpowiedzUsuńUżywałam serka śmietankowego do smarowania pieczywa - może być np. Twój Smak naturalny Piątnicy :) Ciasto nie będzie za rzadkie, ale wszystkie składniki muszą być zimne.
UsuńSerdecznie dzięluję za szybką odpowiedź!
OdpowiedzUsuńCzy można użyć twarogu sernikowego np. President. ??
OdpowiedzUsuńTak, można :)
Usuńciasto wygląda pięknie i smakuje zapewne wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuń