W sezonie cukiniowym mam podobnie, jak jesienią z dynią. Cukinia jest zawsze pod ręką, owocuje niemal przez całe lato, zahaczając o wczesną jesień, więc staram się wykorzystać ją na wszystkie możliwe sposoby. Bo cukinia, tak jak dynia, wdzięcznie sprawdza się i w przetworach i w daniach wytrawnych, jak i na słodko. Póki jest świeża i młoda, koniecznie trzeba upiec choć raz słodki, cukiniowy chlebek i puszyste, cukiniowe ciasto czekoladowe z orzechami.
Po dodaniu odrobiny korzennych przypraw (wystarczy już sam cynamon), ciasto zaczyna trochę przypominać piernik - i smakiem i tym, że bardzo długo zachowuje świeżość. Ma też coś z brownie - intensywny czekoladowy smak i przyjemną wilgotność. Do tego ma zaletę wszystkich smacznych, bezpretensjonalnych ciast - składniki wystarczy tylko wymieszać, bez wysiłku i nieszczególnie dokładnie. To ciasto idealne, aby spożytkować nadmiar cukinii i mieć z tego dużo słodkiej przyjemności :)
Ciasto czekoladowe z cukinią i orzechami:
2 i 1/2 szklanki mąki,
2 i 1/2 szklanki startej na tarce cukinii,
110 g miękkiego masła,
1/2 szklanki oleju,
1/2 szklanki maślanki,
1 i 1/2 szklanki cukru,
2 jajka,
4 łyżki kakao,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
1/2 łyżeczki soli
dodatkowo -
50 g czekolady deserowej,
1/2 szklanki posiekanych orzechów (laskowych lub włoskich lub takich jak lubisz)
Masło, olej, jajka, cukier i ekstrakt waniliowy wrzucić do miski miksera i zmiksować na gładką masę. Dodać maślankę i wymieszać.
Mąkę przesiać do oddzielnej miski i wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą.
Składniki suche dodać do mokrych i wszystko wymieszać łyżką lub szpatułą. Dodać cukinię i jeszcze raz wymieszać (nie musi być wymieszane bardzo dokładnie).
Rozgrzać piekarnik do 165 stopni.
Foremkę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć ciasto i posypać orzechami i posiekaną czekoladą.
Piec około 50 minut (do suchego patyczka)
Wygląda tak ,że język ucieka tam na 4 litery , ale pysznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńZajrzałam i teraz widzę ,że mogę z tobą Komareczko piec ciasta z cukinia prawie cały tydzień :D codziennie inne
Można można! I do tego zrobić parę słoików ;) Taka cukiniowa dieta mi pasuje :)
UsuńCiekawi mnie na ile cukinia jest wyczuwalna w tym cieście.
OdpowiedzUsuńSmak cukinii nie jest wyczuwalny wcale - cukinia nadaje tylko wilgotność ciastu. Dominuje smak czekoladowy :)
UsuńUwielbiam połączenie cukinii i kakao w ciastach :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com
Dziękuję! Chętnie wpadnę :)
UsuńOstatnio pierwszy raz piekłam ciasto z cukinią, Twoje wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńW takim razie teraz będziesz już piekła częściej, bo ciasta z cukinią są pyszne :)
UsuńMmm, aż ślinka cieknie!:) I ta patera- cudownie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) To właściwie paterka, bo malutka, ale bardzo ją lubię :)
UsuńKomarko uratowałaś mnie przed cukiniami przywożonymi przez mojego męża od teściowej. Dzieci jeść jej nie chcą, ale pod ich nieobecność upiekłam Twoje ciasto i cała trójka uznała, że jest pyszne :) Nie chcieli uwierzyć, że jest z cukini :) Następne robiłam już z córcią na jej imieniny. Nie dałam tylko jajka, bo Róża nie może, a zamiast tego wsypałam trochę zmielonych płatków owsianych. Ciasto zachowuje długo świeżość, pod warunkiem, że nie ma w domu łasuchów, bo trudno mu się oprzeć ;) I masz rację, piekąc w dużej foremce, bo ma pyszny wierzch. Teraz już się nie martwię co zrobić z cukiniami :) Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńSerdeczności :)
Marta W.
Mniam, wygląda naprawdę pysznie! :)
OdpowiedzUsuńa ile tej cukinii wagowo? bo nie wiem ile mam kupic
OdpowiedzUsuńTrudno mi określić ile to będzie wagowo, ale dwie średniej wielkości starczą na pewno.
UsuńAbsolutnie bezkonkurencyjne ciasto cukiniowe ❤ Do tego najpyszniejsze czekoladowe jakie jadłam ❤ Będę do niego wracać jak bumerang...
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto, takie wilgotne i mięciutkie��
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis. Nigdy jeszcze nie jadłam ciasta z cukinią. Ciasto chyba musi być bardzo wilgotne po jej dołożeniu. sprawdzę ten przepis napewno
OdpowiedzUsuń