Zupa cebulowa

28 lipca 2016

francuska zupa cebulowa zapiekana z grzankami

Dzisiejszy wpis, to przepis na specjalną prośbę :) Jakiś czas temu napisała do mnie Marta, z gorącą prośbą o przepis na dobrą zupę cebulową. Przy okazji zdałam sobie sprawę, że rzeczywiście w mojej kolekcji zup cebulowa nie pojawiła się dotąd na blogu. Błąd trzeba było natychmiast naprawić, tym bardziej, że cebulowa smakuje dobrze o każdej porze roku! Tym samym lipiec stanął na blogu pod hasłem zup francuskich - najpierw była francuska jarzynowa potage, teraz cebulowa. Bo najlepsza cebulowa, to francuska zupa cebulowa :)

Jeżeli coś jest dobre, nie ma co kombinować - zawsze najlepiej sięgnąć po klasykę. Dlatego nie szukałam długo, bo wypróbowany przepis z francuskiej szkoły Le Cordon Bleu sprawdza się najlepiej. Zupa cebulowa wydaje się prosta, ale łatwo ją zepsuć, na przykład przez niecierpliwość. Najważniejsza jest cebula, ale musi być to skarmelizowana cebula i jeżeli będzie za krótko duszona na patelni, zbyt blada i za mało słodka, zupa na pewno będzie niesmaczna. Dobry wywar wołowy i dobre, białe wytrawne wino to kolejna gwarancja sukcesu.
Zupa ma właściwości rozgrzewające, więc jeżeli nie jesteś stworzeniem ciepłolubnym, któremu przeważnie zimno, niezależnie od poru roku, odłóż gotowanie zupy cebulowej na chłodną jesień lub zimę.

francuska zupa cebulowa zapiekana z grzankami

francuska zupa cebulowa zapiekana z grzankami

Francuska zupa cebulowa:
(wg Le Cordon Bleu - Zupy)

400 g białej cebuli,
1 mała cebula czerwona,
1 ząbek czosnku,
200 ml białego wina,
25 g mąki pszennej*,
45 g masła,
1 i 1/2 litra bulionu wołowego**,
1 łyżka sherry (opcjonalnie)
parę gałązek świeżego tymianku,
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

grzanki -
bagietka francuska,
ok. 200 g sera (najlepiej Gruyère)

Masło roztopić na dużej patelni o grubym dnie, ustawionej na średnim ogniu. Dodać cebulę pokrojoną w cienkie talarki i smażyć około 30 minut, często mieszając, aż cebula stanie się złotobrązowa. Jej zabarwienie jest bardzo ważne, bo decyduje o ostatecznym smaku i kolorze zupy.

Dodać posiekany drobno czosnek i wszystko oprószyć mąką. Dokładnie wymieszać składniki i smażyć jeszcze przez 1-2 minuty. Wlać białe wino i mieszać, aż mąka zamieni się w gładką masę. Dodać bulion, gałązki tymianku, przyprawić wszystko solą i pieprzem i gotować na małym ogniu około 30 minut. Na koniec dodać sherry, jeżeli używasz i ostatecznie przyprawić zupę do smaku.

Bagietkę pokroić na około 2 cm kromki i opiec z dwóch stron na złotobrązowy kolor (można to zrobić w tosterze, na suchej patelni albo w piekarniku).

Rozgrzać piekarnik (najlepiej z funkcją grill).
Rozlać zupę do ciepłych, żaroodpornych misek. Na wierzch ułożyć grzanki, posypać tartym serem, wstawić do piekarnika i zapiekać od góry tak, aby ser rozpuścił się i grzanki nabrały złotobrązowego koloru.

Zupę podawać od razu z gałązką świeżego tymianku.

* Jeśli zupa ma mieć lekką konsystencję, można dodać mniej mąki
** W wersji wegetariańskiej zamiast bulionu można dodać wodę

francuska zupa cebulowa zapiekana z grzankami

francuska zupa cebulowa zapiekana z grzankami

9 komentarzy

  1. Twoje zdjęcia niezmiennie zapierają mi dech w piersiach :) A z przepisu skorzystam na pewno, bo zupę cebulową lubię gdy jest dobrze przygotowana, a sama nie trafiłam na razie na przepis, który by mnie satysfakcjonował. Może to będzie ten? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) To chyba najbardziej klasyczny przepis na cebulową, bez żadnych udziwnień, jaki znalazłam. Francuzi nie mogą się mylić! ;)

      Usuń
  2. Uwielbiam zupę cebulową,ta wygląda znakomicie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Idzie jesień, więc cebulowa dopiero będzie miała swoje 5 minut, jak tylko zrobi się chłodno :)

      Usuń
  3. D Z I Ę K U J Ę !!!! Nie ma pojęcia jak mnie ucieszył ten przepis !!!
    Marta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo :) Z przyjemnością ugotowałam (i odkryłam, że cebulowa jest bardzo fotogeniczna! ;D) :)

      Usuń
  4. Dokładnie taką zupę robię i jest przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń