Bardzo lubię to połączenie soczystych truskawek i charakterystycznego kwiatowego aromatu czarnego bzu. W najprostszej postaci skrapiam truskawki syropem, ale robiłam już i lukier na bazie syropu do bułeczek z truskawkami, aromatyzowałam nim ucieraną babkę i dodawałam do gofrów. Nasączenie tortu ponczem z syropu z kwiatów bzu z sokiem z cytryny i dodaniem go do biszkoptu również okazało się świetnym pomysłem. Mój czerwcowy tort jest lekki, soczysty i kwiatowy. Na domiar wszystkiego bujnie zakwitł też jaśmin (a właściwie jaśminowiec) i pięknie, białe kwiaty cudownie sprawdzają się w charakterze pachnącej dekoracji. Czerwcu trwaj!
Jeżeli chcesz upiec i udekorować tort wcześniej, długo przed podaniem, najlepiej użyć do dekoracji kwiatów kandyzowanych w białku i cukrze.
Tort truskawkowy z kwiatami czarnego bzu:
biszkopt genueński -
4 jajka,
100 g cukru,
110 g mąki,
20 g stopionego masła,
2 łyżeczki syropu z kwiatów bzu czarnego,
szczypta soli
krem twarożkowy -
400 ml śmietanki kremowej 30%,
220 g kremowego serka śmietankowego,
1/2 szklanki cukru
do nasączenia -
1/2 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody,
sok z połowy cytryny,
2 łyżki syropu z kwiatów bzu czarnego
500 g truskawek,
2 łyżeczki syropu z kwiatów bzu czarnego
Aby przygotować biszkopt należy oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z solą na lekką pianę. Ciągle ubijając, dodawać po łyżce cukru. Kiedy piana jest gęsta i lśniąca, a cukier całkowicie się w niej rozpuścił, dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Przesianą mąkę wsypać do piany. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułą. Na koniec dodać stopione i ostudzone masło i syrop z kwiatów bzu czarnego i jeszcze raz delikatnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) lub jej spód wysmarować masłem. Przełożyć ciasto. Piec około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
Biszkopt można upiec dzień lub dwa dni wcześniej i ostudzony przechować w chłodnym miejscu, zawinięty w folię.
Umyte truskawki odszypułkować i pokroić w ćwiartki. Kilka zostawić w całości do dekoracji. Skropić syropem z kwiatów bzu czarnego.
Przygotować krem - śmietankę ubić na sztywno. Serek śmietankowy utrzeć z cukrem i delikatnie wymieszać z bitą śmietaną.
Biszkopt przekroić na 3 krążki. Dolny krążek lekko nasączyć, nałożyć 1/2 kremu i nałożyć połowę truskawek. Przykryć kolejnym krążkiem. Tak samo postępować z kolejnym krążkiem.
Posmarować wierzch pozostałym kremem i ozdobić truskawkami, kwiatami bzu czarnego. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
jeju jak pięknie u Ciebie! Wspaniałe foto! A tort wygląda bardzo smacznie! ;-)
OdpowiedzUsuńCudowny!
OdpowiedzUsuńZachwycający!
OdpowiedzUsuńPołączenie truskawek z bzem wprost ubóstwiam :)
Ja też! I chętnie wykorzystuję :) Jeszcze został mi dżem truskawkowy z bzem do zrobienia :)
UsuńPrześliczny :)
OdpowiedzUsuńPiękny!
OdpowiedzUsuńKuzynka to jak pokaże tort to w moim sercu aż gorąco się robi ,a z ,,młodej" piersi wyrywają się same ochy i achy , cudo
OdpowiedzUsuńAch piekny! :) i te kwiaty! Kurcze, chyba sprobuje, choc nie mam duzo talentu ale jest tak zachecajacy,ze moze warto zaryzykowac :)
OdpowiedzUsuńDzięki! Pewnie, że warto zaryzykować i nawet pokombinować z innymi kwiatami i owocami do dekoracji :)
UsuńCudowny tort! <3
OdpowiedzUsuńJak serek śmietankowy Pani poleca? Nie wiem dokładnie jaki kupić i o jaki chodzi.
OdpowiedzUsuń