Tarty z truskawkami - dla mnie królowe sezonu truskawkowego. Każdego roku piekę przynajmniej jedną, bawiąc się dodatkami i kombinacjami smakowymi. Zawsze ich bazą są świeże, nieprzetworzone truskawki, bo tylko w takiej postaci nie mają konkurencji. Tart truskawkowych nazbierało mi się na blogu całkiem sporo, więc żeby ułatwić ich szukanie i wybór przez porównanie, postanowiłam zebrać je w jednym wpisie.
Która jest Twoją ulubioną? :)
Kruchy spód, kremowe nadzienie i owoce, to podstawa klasycznej tarty truskawkowej, ale nie zawsze musi ona wyglądać i smakować tak samo. Spód równie dobrze może być lekko ciągnący, kokosowy, a nadzieniem może być pralina, gęsty czekoladowy ganache lub krem smakowy.
kruchy spód
krem cukierniczy
truskawki
klasyczne połączenie z kremem dodatkowo aromatyzowanym pomarańczą. Będzie smakować każdemu bez wyjątku.
tarta truskawkowa z kremem pomarańczowym
kruchy spód
krem twarożkowy
truskawki z czekoladą
krem twarożkowy na bazie serka śmietankowego lub twarożku będzie smakował wszystkim, którzy lubią jego charakterystyczny kwaskowaty posmak. Jest mniej słodki od kremu cukierniczego. Moim zdaniem idealnie pasuje do truskawek i czekoladowej polewy.
tarta serowo-truskawkowa z czekoladą
kruchy spód migdałowy
krem mascarpone z sosem krówkowym
truskawki
mój faworyt! Jestem przekonana, że tej tarcie jest w stanie oprzeć się tylko największy twardziel. Wszystkie inne łasuchy rozpływają się nad połączeniem truskawek ze słodkim sosem z krówek, wymieszanym z puszystym kremem mascarpone. A to wszystko posypane prażonymi płatkami migdałowymi :)
tarta truskawkowo-migdałowa z sosem krówkowym
kruchy spód czekoladowy
ganache czekoladowy
truskawki z miodem
coś dla koneserów czekolady. Kiedy użyjesz ciemnej gorzkiej czekolady, tarta będzie miała wytrawny smak, kontrastujący ze słodkimi truskawkami i miodem.
tarta czekoladowo-miodowa z truskawkami
spód kokosowy (bezglutenowy)
ganache na bazie białej czekolady i mleczka kokosowego
truskawki
tarta szczególnie dla tych, którym z glutenem nie po drodze i tym, którzy lubią egzotyczne smaki. Tarta bardzo kokosowa i lekka, a do tego efektowne i smaczna.
tarta kokosowo-truskawkowa
W zależności od nastroju, upodobań i preferencji smakowych, na podstawie tych przepisów można skomponować całkiem inną, swoją ulubioną kombinację. Polecam na przykład połączenie:
- kokosowy spód + ganache z ciemnej czekolady + truskawki
(będzie smakować, jak coś w rodzaju truskawkowego batonika bounty),
- kruchy spód czekoladowy + krem twarożkowy + truskawki z czekoladą,
- kruchy spód + ganache z ciemnej czekolady + truskawki z sosem krówkowym
To która tarta z truskawkami jest Twoją ulubioną? :)
Mam ochotę na wszystkie! :)
OdpowiedzUsuńWspaniała kolekcja. Nie umiem się zdecydować, spróbowałabym (i upiekła) każdą :-)
OdpowiedzUsuńzjadlabym wszystkie!!!!1
OdpowiedzUsuńKruchy spód migdałowy, krem mascarpone z sosem krówkowym, truskawki to mój typ! :) Dodaję do zakładek i upiekę w wolnej chwili :)
OdpowiedzUsuńWszystkie cudowne :-)
OdpowiedzUsuńIt looks awesome, I bet it tastes even better..
OdpowiedzUsuń