Makaron ze szparagami i kozim serem

1 czerwca 2016

wiosenny makaron z zielonymi szparagami i kremowym kozim serem

A może by tak miseczkę makaronu ze szparagami i kozim serem? :)
Balkon już urządzony i przygotowany na ciepłe letnie wieczory i słoneczne poranki (kocie wakacje balkonowe już rozpoczęte :)) Zioła w skrzynkach rosną jak szalone, na krzaczku pomidora pojawiają się pierwsze kwiaty, pelargonie kwitną na czerwono i pastelowy róż, bo takie lubię najbardziej, a nasturcja zaczyna piąć się po balustradzie. Do pełni szczęścia potrzeba jeszcze miseczki czerwonych, słodkich truskawek i truskawkowo-jagodowych koktajli, a to już za chwilkę. Na razie najpyszniejsze są szparagi.

Najbardziej (poza smakiem) lubię je za to, że naprawdę niewiele im trzeba, aby przygotować smaczne, lekkie i błyskawiczne danie. Szczególnie ze szparagów zielonych, które wystarczy krótko obsmażyć na maśle lub gotować chwilę w osolonej wodzie. Do tego świeżo ugotowane wstążki makaronu, kremowy kozi ser, który rozkosznie stopi się na gorącym makaronie, smażone szparagi i posiekany szczypiorek. Taki makaron też najlepiej smakuje na wiosennym balkonie - takie moje wiosenne comfort food :)

wiosenny makaron z zielonymi szparagami i kremowym kozim serem

Makaron ze szparagami i kozim serem:

250 g makaronu (cienkie wstążki lub kolanka),
pęczek szparagów zielonych,
100 g miękkiego sera koziego,
2 łyżki masła,
1 łyżeczka oleju,
2 łyżki posiekanego szczypiorku,
sól, świeżo zmielony pieprz

Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i łyżeczkę oleju. Wrzuć szparagi i obsmażyć ze wszystkich stron. Dodać pozostałą łyżkę masła i ser kozi porwany na kawałki. Wszystko wymieszać

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Dodać do szparagów z serem kozim na patelnię i wszystko dokładnie wymieszać. Jeżeli makaron jest za suchy lub całość za gęsta, dodać 1-2 łyżki wody spod makaronu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać od razu posypany posiekanym szczypiorkiem.

wiosenny makaron z zielonymi szparagami i kremowym kozim serem

wiosenny makaron z zielonymi szparagami i kremowym kozim serem

5 komentarzy

  1. Odpowiedzi
    1. Dzięki! Mogę zaręczyć, że tak samo smakuje :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Zapraszam na pogaduchy na balkonie przy makaronie ze szparagami! :)

      Usuń
  3. Właśnie skończyłam jeść. Spodziewałam się, że będzie dobre, ale nie że aż tak. Pycha! :))
    Iza

    OdpowiedzUsuń