Kto jeszcze nie robił knedli serowych z truskawkami? :)
W końcu przyszło i w dodatku dokładnie takie jakie być powinno! W pełni słoneczne i gorące dni, ciepłe wieczory i noce pachnące zielenią - moja ulubiona pora roku, kiedy nareszcie przestaję marznąć :) Lato ma tylko jedną gorszą stronę - niespecjalnie sprzyja aktywnościom kuchennym. Wtedy to zaczynam rozumieć upodobania Hiszpanów i Greków do długiej sjesty w ciągu dnia, nie tylko nie mam ochoty stać przy kuchence, ale i apetyt w upalne dni zmniejsza się do minimum. W taki czas jedynym słusznym zestawem obiadowym wydają się być chłodniki i knedle serowe z truskawkami.
Knedle serowe z owocami to dla mnie taki sam obowiązkowy smak sezonu, jak chłodnik litewski czy jagodzianki. Początek lata zawsze świętuję knedlami z truskawkami, a jego koniec - knedlami ze śliwkami węgierkami. Przepis idealny na danie szybkie i lekkie, bo ich przygotowanie jest o niebo prostsze od zabawy z klasycznymi knedlami z ziemniaków. W dodatku mam do niego sentyment, bo przepis sięga początków mojego "gotowania w sieci" i przygody z Galerią Potraw.
Jeżeli nigdy wcześniej nie robiłaś knedli serowych, polecam bardzo - gwarantuję, że na stałe wejdzie do zestawu Twoich ulubionych letnich dań :)
Knedle serowe z truskawkami:
250 g twarogu,
3/4 szklanki mąki,
2 łyżki stopionego masła,
1 jajko,
szczypta soli,
około 15 dużych truskawek
Twaróg dokładnie rozetrzeć widelcem lub przepuścić przez praskę do ziemniaków. Dodać mąkę, sól i jajko. Wymieszać i na koniec dodać stopione i ostudzone masło. Szybko zagnieść i wyrobić ręką gładkie ciasto.
Odrywać kawałki ciasta, rozpłaszczyć ręką, na środek włożyć jedną, całą truskawkę i zalepić ją ciastem, formując kulę. Z tej proporcji powinno wyjść od 10 do 15 knedli, w zależności od wielkości truskawek.
W dużym garnku zagotować wodę, lekko osolić. Wkładać po porcji knedli i gotować na małym ogniu około 8 minut. Wyjąć i natychmiast podawać.
Najlepiej smakują z osłodzoną śmietanką lub bułką tartą prażoną w maśle z cukrem.
Z tego samego serowego ciasta można zrobić knedle ze śliwkami lub morelami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
robię te serowe i bardzo mi one smakują. Ale z truskawkami nigdy nie robiłam. U mnie to z morelami (właśnie w sobotę się do nich przymierzałam, ale morele były same duże i twarde bardzo), no i ze śliwkami obowiązkowo. Jak znajdę jeszcze ładne truskawki w sklepie to wypróbuję z truskawkami
OdpowiedzUsuńA ja nigdy w domu nie robiłam morelowych :) Jadłam takie w Czechach, ale sama zwykle te z truskawkami i ze śliwkami robię :) Spróbuj koniecznie z truskawkami - nie pożałujesz :)
UsuńAaaaaaaaaaaaaa częstuję się tymi pysznościami , w zamian mogę dać pieroga z jagodami:D
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, a ja chętnie wymienię się na pieroga, bo tegoroczne jagody jeszcze nie rzuciły mi się w oczy :D
UsuńTo coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńPolecam! :)
UsuńAch, zjadłabym bardzo chętnie! Pyszności. :)
OdpowiedzUsuńJa też chyba na jednym razie nie poprzestanę ;)
UsuńKoniecznie wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuńWypróbuj, póki jeszcze truskawki takie pyszne :)
UsuńSzczerze? Dawno knedli nie jadłam
OdpowiedzUsuńProste i smaczne, w tym roku jeszcze nie robiłam a przecież to chyba koniec sezonu na truskawki
OdpowiedzUsuńrobiłam wczoraj, wyszły tak pysznie, że na pewno w ciągu paru dni zrobię znowu :) dziękuję za fotograficzną zachętę to zrobienia tego pysznego dania! :)
OdpowiedzUsuńJestem przekonana, że powtórzą się jeszcze kilka razy w sezonie truskawkowym (a później ze śliwkami) ;) Jeszcze nie robiłam w tym roku, ale już nie mogę się doczekać :)
UsuńJakie to proste a jakie pyszne :) Idealne danie dla dzieci, wszyscy wcinali z apetytem :)
OdpowiedzUsuń