Ciasto z rabarbarem, tak jak dania z pokrzywą, najlepiej smakuje w maju. Rabarbar, choć biologicznie jest warzywem, ja traktuję jak pierwszy owoc w ulubionym sezonie, kiedy to ogród dyktuje rodzaj wypieków, deserów i napojów, które pojawiają się na stole. Teraz jest pora na rabarbarowe kompoty, drożdżówki z rabarbarem i rabarbarowe ciasta, więc i tego słodko kwaśnego z bezą i tym razem dodatkowo z kokosem, zabraknąć nie mogło.
Z tamtego roku dobrze pamiętam tartę z truskawkami na kokosowym spodzie - była pyszna i dlatego nie miałam wątpliwości, że to połączenie sprawdzi się i w przypadku rabarbaru. Oprócz kruchego spodu z kokosem, kokosowa jest tu też chrupiąca beza. Jeżeli chcesz zaoszczędzić czas i upiec ciasto dzień wcześniej, przygotuj spód i rabarbarową masę, a bezę dodaj i upiecz następnego dnia, tuż przed podaniem, żeby na pewno była krucha z wierzchu. Mimo że ciasto wymaga trochę czasu, bo trzeba je piec etapami, to daję słowo - jest warte zachodu!
Ciasto z rabarbarem i kokosową bezą:
(wg Delicious Magazine)
kokosowy spód -
200 g mąki,
110 g zimnego masła,
50 g wiórków kokosowych,
1 łyżka cukru,
2 łyżki zimnej wody
masa rabarbarowa -
700 g łodyg rabarbaru,
160 g cukru,
sok i skórka otarta z połowy pomarańczy,
4 łyżki mąki ziemniaczanej,
4 żółtka (białka zachowujemy do bezy),
50 g stopionego masła
beza kokosowa -
3 białka,
175 g drobnego cukru,
40 g wiórków kokosowych,
szczypta soli
Przygotować spód - masło pokroić w kostkę. Dodać mąkę, cukier i wiórki kokosowe. Opuszkami palców rozetrzeć masło ze składnikami suchymi. Dodać wodę i szybko zagnieść jednolite ciasto.
Uformować kulę, zawinąć w folię i chłodzić w lodówce około 20 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść do wysmarowanej masłem tortownicy lub formy na tartę z wyjmowanym dnem o średnicy 20 cm. Dokładnie wykleić dno i boki do wysokości około 3 cm.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Dno z ciastem wyłożyć folią aluminiową i wypełnić grochem lub ceramicznymi kulkami do pieczenia. Piec spód 15 minut, po czym zdjąć folię z gochem i piec kolejne 5 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Upieczony spód wyjąć i ostudzić.
Przygotować masę rabarbarową - rabarbar pokroić na małe kawałki. 70 g cukru wymieszać ze skórką pomarańczową. Rabarbar wymieszać z sokiem pomarańczowym, przenieść na płaską blachę do pieczenia i posypać cukrem ze skórką pomarańczową. Piec 20 minut w temperaturze 190 stopni.
Upieczony rabarbar wraz z sokiem zmiksować blenderem. Pozostały cukier wymieszać z mąką ziemniaczaną. Dodać część rabarbarowego puree i dokładnie rozetrzeć z mąką i cukrem. Resztę rabarbaru przełożyć do rondelka i podgrzewać. Dodać przygotowaną pastę z rabarbaru, mąki i cukru i mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia.
Żółtka utrzeć ze stopionym masłem. Dodać do rabarbaru i dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić do wystygnięcia.
Masę rabarbarową wyłożyć na kokosowy spód. Zapiekać przez 30 minut, po czym wyjąć i całkowicie ostudzić.
Przygotować bezę - białka ubijać powoli z solą, aż powstanie piana. Dodawać po łyżce cukru, cały czas ucierając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem. Pianę przełożyć na ostudzone ciasto.
Piec 30 minut, aż beza będzie krucha i lekko zarumieniona.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wspaniale się prezentuje! Smak jestem sobie w stanie wyobrazić :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rabarbar,chętnie wykorzystam przepis;))
OdpowiedzUsuńNie dość ,że ciasto z najwyższej półki to jeszcze podane tak ,że zapiera dech w mej piersi :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia! A połączenie składników bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńKról majowego stołu :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepięknie :)
OdpowiedzUsuńnie mam pomaranczy. czy jest konieczna?
OdpowiedzUsuńMoże być też cytryna, ale jak nie dodasz nic cytrusowego, to nic nie szkodzi - też wyjdzie :)
UsuńCzy ciasto już z bezą trzeba studzić w piekarniku? Czy można wyjąć od razu? Czy bezą nie opadanie? Nigdy nie robiłam z bezą i trochę się obawiam.
OdpowiedzUsuńNajlepiej studzić w lekko uchylonym piekarniku. Beza nie opadnie, ale będzie bardziej krucha, bo jeszcze podsuszy się w tym czasie :)
Usuń